Zveza slovenskih glasbenih šol je 3. aprila v Kulturnem domu v Cerknici podelila nagrade in priznanja Frana Gerbiča. Priznanja in nagrade podeljujejo za izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja. Med letošnjimi dobitniki priznanj je tudi Drago Peterlin, učitelj trobil na Glasbeni šoli Zagorje.

Drago Peterlin v GŠ Zagorje poučuje trobento, rog, pozavno, tubo in evfonij, poleg tega pa vodi tudi Mladinski pihalni orkester GŠ. »Drago Peterlin je izjemno predan svojemu poklicu, strokoven, natančen in dosleden. Obenem pa je v Sloveniji zagotovo med učitelji z največjim številom prejetih nagrad na različnih tekmovanjih,« so zapisali v obrazložitvi.

Peterlin je z Mladinskim pihalnim orkestrom sodeloval na šestih najuglednejših festivalih pihalnih orkestrov v Evropi in Združenih državah Amerike. Z orkestrom je posnel pet nosilcev zvoka in osvajal najvišja mesta na mednarodnih tekmovanjih. V 30 letih pedagoškega dela se je s solisti, komornimi skupinami in mladinskim pihalnim orkestrom udeležil 42 tekmovanj in osvojil 157 nagrad in priznanj, od tega 80 zlatih, 34 srebrnih in 10 bronastih nagrad ter 19 absolutnih prvih mest. Njegovi učenci in učenke so na tekmovanjih TEMSIG osvojili 37 najvišjih nagrad.

Poleg Draga Peterlina so priznanja dobili še Maja Cilenšek (GŠ Koper), Danica Koren (GŠ Frana Koruna Koželjskega Velenje) in Romana Rek (GŠ Ljutomer). Nagrado Frana Gerbiča sta prejeli Doroteja Cestnik Spasić, upokojena profesorica solopetja, in Marija Gregorc, svetovalka za glasbeno šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Na podelitvi so nagrajence in zbrane nagovorili državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk, Helena Meško, predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol, Marko Rupar, župan Občine Cerknica in Metka Podpečan, predsednica Komisije za podeljevanje nagrad in priznanj Frana Gerbiča. Prireditev je povezoval Jure Sešek.

Na svečani podelitvi nagrad in priznanj so nastopili prvonagrajenci 48. TEMSIGa (Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije), flavtistka Anja Kranjec iz Glasbene šole Litija-Šmartno, pianistka Nastasja Češnjevar Ušumović iz Glasbene šole Koper in Slide zone ansamble z Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Gerbičeve samospeve so zapeli učenci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Tilen Udovič, Lovro Kotnik in Martin Kozjek.

Savus

Foto: Foto Žnidaršič
Prejšnji članekZapele bodo ob jubileju
Naslednji članekTrčil in pobegnil