Kako deluje pošiljanje denarja prek bank?

Vaš denar hrani banka. Prav tako hrani denar številnih drugih ljudi. Ko pošljete denar eni od teh oseb, ga banka vzame z vašega računa in ga prenese na račun druge osebe.

Vendar pa vaša banka ne hrani denarja vseh oseb. Če želite poslati denar nekomu, ki ima račun pri drugi banki, mora vaša banka imeti odprt račun pri tej banki. Vaša banka odvzame denar z vašega računa, potem pa naroči drugi banki, da naj odvzame denar iz njenega računa in ga izroči osebi, ki ji ga pošiljate.

Da pa vse to deluje, morajo vsi pri bankah odpreti račune. Zaradi tega so banke zelo dobičkonosne in zelo vplivne.

Bitcoin je namenjen vračanju moči in denarja posamezniku

Štos Bitcoina je v tem, da z njim zaobidemo in odstranimo institucije, ki imajo moč nad nami. Naša moč in naš denar je naš in ne njihov.

Bitcoin je čudovit, ker omogoča veliko stvari, ki so bile prej nemogoče. Gospodarska stabilnost, povečanje kupne moči prihrankov, vključenost in enaka obravnava za vse. Vendar to zahteva kompromise.

Tradicionalna transakcija z bitcoini ni podobna transakcijam na bančnih računih. Bolj spominja na pošiljanje gotovine. Vendar izum omrežja Lightning Network omogoča, da posamezna Bitcoinova transakcija prevzame lastnosti bančnih računov tistih, ki si jih želimo.

Lightning omogoča povezovanje

Z Lightningom lahko nekaj svojih bitcoinov povežem s teboj, nato pa ti jih lahko del njih pošljem, ti pa mi lahko del njih pošlješ nazaj, kot bi lahko, če bi oba imela odprt račun pri isti banki. Le da sedaj banke ne potrebujemo več. Mi smo tisti, ki spreminjamo medsebojna stanja. Prav tako za to ne potrebujemo več tradicionalnih transakcij z bitcoini.

Če želim poslati denar nekomu, s katerim nisem povezan, vendar ste z njim povezani vi, lahko to storim. Podobno kot v primeru z več bankami vam dam nekaj denarja prek najine povezave, vi pa isti znesek pošljete tej osebi prek svoje povezave z njo. Takšna nakazila lahko verižno povežemo med več deset povezavami, tako da lahko denar pošljem nekomu, ki je od mene oddaljen več stopenj. To se zgodi takoj in samodejno, ne da bi bili ljudje pri tem prisotni.

Omrežje Lightning Network udeležencem omogoča pošiljanje zneskov bitcoinov v milisekundah, ne da bi plačevali pristojbine ali čakali na čas, ki je potreben za običajne transakcije z bitcoini.

Pridružitev k omrežju Lightning Network

Podobno kot v bančni sistem se morajo ljudje, ki želijo uporabljati omrežje »strele« (lightning=strela), vanj vključiti. Najboljši način za vstop v omrežje Lightning je, da zaženete programsko opremo (vozlišče Bitcoina, vozlišče Lightning in grafični vmesnik Lightning). To ni težko. Vse, kar potrebujete, je majhen, poceni kos strojne opreme, ki jo je mogoče enostavno nastaviti. Ko je vzpostavljena in deluje, lahko v vozlišče Lightning vstavite nekaj bitcoinov in odprete eno ali več povezav. Nato lahko takoj in poceni pošljete bitcoine.

Neverjetne možnosti

Lightning presega to, da nam vrača nadzor nad našim denarjem. Transakcije so takojšnje, skoraj brezplačne, lahko so neverjetno majhne in avtomatizirane, omrežje Lightning odpira svet neverjetnih novih možnosti. Razvijamo ideje, kot so pretočni denar, takojšnja mednarodna nakazila in druge. Kaj bomo na koncu videli, bo omejeno le z domišljijo briljantne, ustvarjalne in rastoče skupnosti Bitcoina.

Dodatne opombe

Lightning ni natanko takšen, kot je bančni sistem. Prvič, ni bank. Prav tako je veliko več zasebnosti.

Vendar pa prejemanje denarja ni tako preprosto, kot če odprete povezavo (kanal). Za prejemanje plačil morajo uporabniki bodisi ustvariti prostor za prejemanje, tako da porabijo znesek, ki ga želijo prejeti, bodisi morajo z nekom odpreti povezavo. Če ljudje niso povezani po nobeni poti povezav, bodo morda morali odpreti povezave drug z drugim.

Te omejitve bodo z rastjo omrežja postale veliko manjša težava.

Prihodnjič: Zakaj potrebujemo Bitcoin? (Bitcoin 23)

Peter Golob


Po formalni izobrazbi sem univ. diplomirani strojnik, vendar sem na tem področju delal le v letih po končanem šolanju. Strojnik nisem bil nikoli s srcem, bolj me je zanimala matematika oziroma razmerje med tveganjem in uspehom.

V Zasavju me poznajo kot profesionalnega igralca pokra, postavil sem tudi spletno stran za učenje strategije te igre, ki deluje še danes. Zadnja štiri leta pa se navdušujem nad Bitcoinom, predvsem z makro vidika. Menim, da bo ta fenomenalni izum digitalne redkosti prinesel pozitivne spremembe za posameznika in družbo.

Verjamem, da je prava pot sodelovanje med ljudmi in medsebojna pomoč. Znanje je tisto, kar vedno naredi razliko. Vsem, ki ne vedo, kako začeti z učenjem o Bitcoinu, bom z veseljem pomagal.