Bitcoin je obširna zadeva, z nešteto vidiki ter različnimi perspektivami. Skupaj si ga bomo pogledali in razmišljali o njem na mnogo načinov. Tak pristop vam bo omogočal, da ga ocenjujemo z različnih zornih kotov in da tako dobite boljši vpogled, kaj to sploh je. Vseh člankov bo 25, povzeti pa so po avtorju Tomerju Strolightu, ki piše na mediumu.

Verjetno ste že slišali, da Bitcoin porablja ogromno energije. To je res. Verjetno ste tudi slišali, da je ta poraba energije nesmiselna ali celo nesprejemljiva. To ni res. Pa poglejmo.

Zakaj Bitcoin uporablja energijo?

Bitcoinov protokol rabi energijo, da lahko zagotovi, da so vse kopije zapisov o tem, kdo ima koliko bitcoinov, enake. Za ustvarjanje dejanske kopije teh zapisov, ki jo poznamo pod imenom blockchain (veriga blokov), pa skoraj ne rabimo energije. Energija se porablja za to, da nihče ne more dodati ali izbrisati prejšnjih vnosov in zato, da se (v povprečju) vsakih 10 minut doda samo en tak niz vnosov (blok).

Razmislimo o primeru. Če ste lastnik bitcoina, vam ga je moral nekdo poslati. Ta transakcija je bila zabeležena v blokchainu, kar ni nič drugega kot le zapis, kje so bitcoini. Če bi se lahko nekdo vrnil in izbrisal ta zapis, potem tega bitcoina ne bi imeli več. Torej prvi del odgovora na vprašanje »Zakaj Bitcoin uporablja energijo?« je preprečiti, da bi kdorkoli izbrisal zapise.

Kako Bitcoin porablja energijo?

Bitcoinova naloga je ustvariti digitalni zapis, ki ga ni mogoče spremeniti. To se naredi tako, da se v vsak blok dobesedno »zapeče« energija, tako, da bi za izbris tega zapisa bilo potrebno porabiti več energije kot vsa energija, ki je prisotna po nastanku zapisa.

Naj poenostavim s primerom. Če bi vam pred enim letom poslal nekaj bitcoinov, bi bil edini način, da izbrišete to transakcijo (s tem zgubite denar), poskusiti od takrat znova napisati zgodovino Bitcoina. To bi zahtevalo porabo več energije, kot jo je Bitcoin porabil skozi celo leto, odkar je bila transakcija zabeležena. To bi trajalo zelo dolgo, in ko bi bilo to narejeno, bi potrebovali ujeti še za kakšno leto ali več novih blokov. Prav tako bi bilo to neverjetno drago, saj energija ni poceni. Glede na to, koliko energije to zahteva, lahko rečemo da je to praktično nemogoče.

Bitcoin torej porablja energijo za izdelavo nespremenljivega zapisa vseh obstoječih bitcoinov in o tem, kdo je njihov lastnik.

Bitcoin je za vsakogar

Vsak lahko naredi kopijo tega zapisa, ga posodablja in zagotovi, da je popolnoma natančen in avtentičen. Bitcoin se opira le na dobro preizkušene matematične funkcije, ki omogočajo vsakomur, da z malo časa in energije dokaže, koliko energije je bilo porabljeno za ustvarjanje vsakega posameznega dela (bloka) celotnega zapisa vseh transakcij (blockchain). Tako se lahko vsak sam prepriča, da je stanje zapisov na verigi blokov pravilno.

Zakaj ljudje vlagajo energijo v Bitcoin?

Bitcoini so zelo redki. Le 21 milijonov jih bo (vsak pa se lahko razdeli na 100 miljonov delčkov). Ljudje se prostovoljno odločajo, da svojo rudarsko (procesorsko moč) posodijo Bitcoinovi mreži, ta moč pa je gnana z električno energijo. Za nagrado, pa dobijo nove, redke bitcoine.

Povedano enostavno: Bitcoinov protokol ljudem, v zameno za njihovo energijo (ki jo posodijo mreži), enostavno plača z bitcoini. Bitcoin plačuje ljudem z redkim denarjem, da opravijo delo, ki varuje ta denar v dobro vseh, ki so se prostovoljno odločili, da uporabljajo ta redek in varen denar. To dejansko zveni kot zelo pošten sistem (če pa vas skrbijo vplivi na okolje in naravo, pa si lahko preberete tale članek).

Zaključek – Bitcoin porablja energijo, da bi lahko postal najvarnejši denar v zgodovini človeštva.

Vsak Watt energije je porabljen za preprečevanje kakršnihkoli sprememb zapisov in zato je Bitcoin najvarnejša metoda za ohranjanje vrednosti ali pa najboljši varčevalni račun. Upam, da lahko vidite, da ta energija ni vržena stran — z njo si zagotovimo, da najredkejši in najdragocenejši denar lahko funkcionira varno in brez težav.

Prihodnjič: Zakaj so Bitcoinovi posnemovalci neprimerno slabši

Peter Golob


Po formalni izobrazbi sem univ. diplomirani strojnik, vendar sem na tem področju delal le v letih po končanem šolanju. Strojnik nisem bil nikoli s srcem, bolj me je zanimala matematika oziroma razmerje med tveganjem in uspehom.

V Zasavju me poznajo kot profesionalnega igralca pokra, postavil sem tudi spletno stran za učenje strategije te igre, ki deluje še danes. Zadnja štiri leta pa se navdušujem nad Bitcoinom, predvsem z makro vidika. Menim, da bo ta fenomenalni izum digitalne redkosti prinesel pozitivne spremembe za posameznika in družbo.

Verjamem, da je prava pot sodelovanje med ljudmi in medsebojna pomoč. Znanje je tisto, kar vedno naredi razliko. Vsem, ki ne vedo, kako začeti z učenjem o Bitcoinu, bom z veseljem pomagal.