Uporabimo domišljijo

Predstavljajte si podjetje, ki ima odlične inženirje in razvijalce, ki vsi prostovoljno delajo zastonj zaradi strasti do izdelka in uživajo pri svojem delu. Predstavljajte si tudi, da bi vsak od njih kupil lastniški delež v podjetju.

Predstavljajte si, da so med prostovoljci tudi matematiki, filozofi, učitelji, podjetniki, pustolovci, ki so pripravljeni tvegati, vsi pa so tudi uporabniki izdelka podjetja. In nihče ne prejema plače.

Brez nadrejenih, brez opisov delovnih mest, brez diskriminacije

Zakaj bi se ustavili tukaj? Predstavljajmo si tudi, da to podjetje nima nobene strukture. Nihče ni nikogar zaposlil, zato tudi nikogar ni mogoče odpustiti. Prostovoljci bi se preprosto pojavili, prispevali, kar bi lahko, kadarkoli bi lahko. S polnim ali krajšim delovnim časom. Trajno ali začasno.

Ne bi bilo strateškega načrta, opisov delovnih mest, izvršnega direktorja in kadrovskega oddelka.

Pridružil bi se lahko dobesedno vsakdo, kjerkoli na svetu. Brez kakršne koli sistemske diskriminacije.

Zelo preprost in nespremenljiv izdelek

Še nekaj o tem namišljenem podjetju: ima samo en izdelek in nihče ga ne more spremeniti. Razen, če se s spremembo strinjajo skoraj vsi. Ni glasovanj, kjer bi odločala večina. Za vsako spremembo je potrebno soglasje teh prostovoljcev, ki imajo podobne interese.

Ali ste pripravljeni slišati, kateri je nespremenljivi izdelek tega podjetja, nad katerim so vsi tako navdušeni? Pa naj bo: izdelek podjetja je vodenje evidence o tem, kdo ima kakšen delež v podjetju. Ja! Podjetje vodi evidenco o svojih lastnikih. Če še niste navdušeni nad tem, preberite še malo naprej.

Globalno tekmovanje, ki ga že uporabljajo vsi na svetu

Najprej pa moram povedati nekaj besed o glavnih konkurentih tega podjetja in njihovih izdelkih. Konkurenti so agencije z vsega sveta, ki zaposlujejo imenovane birokrate za »upravljanje« svetovnih gospodarstev.

Njihov izdelek je denar. Dobesedno, to je denar! Da, denar, za katerega morate vi delati.

Ste kdaj pomislili, da obstaja nekdo, ki proizvaja ta denar? To so ti ljudje. Toda ta denar ni dober denar: to je denar, ki ne prinaša nobenih realnih obresti; denar, ki zaradi inflacije izgublja svojo kupno moč; denar, ki je nagnjen k zaplembi z obdavčitvijo ali popolnim zasegom.

Še huje, medtem ko se morate vi za ta denar truditi, se drugi ne. Ta denar se nekaterim ljudem in podjetjem razdeli, ne da bi se zanj sploh trudili! Veliko ga je.

V resnici je to zelo slab sistem. Veliko ljudi na svetu si resnično želi alternativo temu sistemu, ko spoznajo, da je to sploh mogoče.

Ste že navdušeni?

Ko imate tako grozno konkurenco in morate izdelek uporabljati vi in vsi drugi, sta priložnost in motivacija za ustvarjanje boljše izbire izjemno velika. Zato so vsi tako navdušeni nad izdelkom tega podjetja. Ker je njegov izdelek zdrav denar — denar, ki ga ne morejo ustvariti ali zaseči birokrati in ga ni mogoče razdeliti elitam in insajderjem, ki sedijo na privilegiranih položajih.

Se želite pridružiti?

Zdaj, ko je vse to za nami, vas vprašam naslednje: Ali bi investirali v to namišljeno podjetje? Bi sodelovali v njem? Na prvi pogled se zdi vse skupaj precej noro. Ampak ja, saj živimo v norem svetu.

Morda je to tako noro, da bi lahko delovalo. Navsezadnje si vsak prostovoljec želi, da bi bilo podjetje vredno čim več. Vsak človek na svetu je lahko prostovoljec. Na tak način bi lahko sodelovali vsi ljudje na svetu.

In nihče ne more pokvariti izdelka. To je zelo dobro.

Obeti so visoki, saj je tehnologija v ozadju neverjetna.

Morda bi to lahko delovalo.

Takšno podjetje ne obstaja

Na svetu seveda ni podjetja, kot je opisano zgoraj. Podjetje, ki bi skušalo ustvarjati pošten in čvrst denar, bi bilo v trenutku zaprto.

Vendar pa obstaja Bitcoin. Bitcoina ni mogoče zaustaviti, ker ni podjetje, nima direktorja ali zaposlenih in nima lokacije. Deluje samo na podlagi prizadevanj prostovoljcev, hrani pa se na njihovih računalnikih. Kljub temu je vsaka od zgoraj navedenih stvari v našem namišljenem podjetju resnična za Bitcoin.

Bitcoin privablja množico odličnih ljudi

Sodelovanje pri ustvarjanju nujno potrebnega zdravega denarja za ves svet navdihuje, motivira in nagrajuje množice različnih, pametnih in načelnih ljudi.

Bitcoin je v kratkem času prišel precej daleč pri svojem poslanstvu zagotavljanja poštenega denarja svetu. Ljudje so to opazili. Pridružujejo se skupnosti tako, da prevzamejo svoj delež v Bitcoinu in mu posvečajo svoj čas in energijo. Ker se nam lahko pridruži vsak, se nam bodo morda sčasoma pridružili vsi. Medtem pa ni presenetljivo, da bistra, predana, strastna in načelna skupnost Bitcoina vsak dan vse bolj in vse hitreje raste.

Prihodnjič: Zakaj Bitcoin obstaja? (Bitcoin 25)

Peter Golob


Po formalni izobrazbi sem univ. diplomirani strojnik, vendar sem na tem področju delal le v letih po končanem šolanju. Strojnik nisem bil nikoli s srcem, bolj me je zanimala matematika oziroma razmerje med tveganjem in uspehom.

V Zasavju me poznajo kot profesionalnega igralca pokra, postavil sem tudi spletno stran za učenje strategije te igre, ki deluje še danes. Zadnja štiri leta pa se navdušujem nad Bitcoinom, predvsem z makro vidika. Menim, da bo ta fenomenalni izum digitalne redkosti prinesel pozitivne spremembe za posameznika in družbo.

Verjamem, da je prava pot sodelovanje med ljudmi in medsebojna pomoč. Znanje je tisto, kar vedno naredi razliko. Vsem, ki ne vedo, kako začeti z učenjem o Bitcoinu, bom z veseljem pomagal.