»Tale sestavek sem vam poslal v upanju, da ga boste objavili, in se bomo tako malo oddolžili poštenemu človeku in dobremu slovenskemu pesniku Franciju Lakoviču, saj ste z njim pri Zasavcu veliko sodelovali. Morda se ga bodo ob prispevku spomnili tudi njegovi učenci in mnogi še živeči šolniki, sodelavci, literarni prijatelji in drugi prebivalci Zasavja. Srečno!« je ob poslanem prispevku ob 92 rojstnem dnevu pesnika Francija Lakoviča zapisal še en zagorski poet Vlado Garantini.


Franciju Lakoviču za 92 let /Vlado Garantini/

Vem, da v teh častitljivih letih

ne moreš biti vedno židane volje.

Vendar, ko je najbolj hudo,

vzemi v roke pero,

vedro štirivrstičnico napiši,

na violino zaigraj, zapoj,

pa ti odleže takoj.

Tako bo znosno

do stoletnice šlo.

Pesmi tvoje živijo,

živele bodo med ljudmi,

ker v njih se pretaka

tvoja srčna kri.

Srečno Franci!


Pesnik Franci Lakovič, moj dolgoletni prijatelj, 28. januarja letos praznuje 92. rojstni dan v domu starostnikov Polde Eberl Jamski na Izlakah. V Zagorje je pred davnimi leti prišel poučevat. Bil je že uveljavljen slovenski pesnik, glasbeno nadarjen, dober violinist, vodil je tudi pevske zbore. Z navdušenjem se je vključeval v kulturniško življenje, ves čas sodeloval v Nandetovi literarni skupini Dediči, kjer je uredil tudi pesniško zbirko zagorskih pesnikov Razvejeno deblo/1970/.Nastopal je na mnogih kulturnih prireditvah in literarnih srečanjih, v okviru Bralne značke pa tudi po slovenskih osnovnih šolah.

Ves čas je pesnil, do pozne starosti, za odrasle, otroke in mladino ter objavljal v osrednjih slovenskih revijah Mladina, Borec, Ciciban, Kurirček, Galeb in mnogih drugih. Večkrat je bil nagrajen z visokimi literarnimi priznanji. Veliko njegovih pesmi so ilustrirali priznani slovenski ilustratorji, mnogo je tudi uglasbenih.

Izdal je več pesniških zbirk za odrasle, otroke in mladino: Nenavadna trgovina,

Pesmi na potepu (pri Zasavcu), Sončne statve/sourednik in avtor/. Za odrasle pa je napisal pesniške zbirke: Rdeči oblaki, Temna svetloba, Zarjavel medalje, Razvejeno deblo /skupinska, urednik in soavtor/.

Franci Lakovič je priznan slovenski pesnik, pisal je strogo ritmično urejeno in rimano poezijo. Najboljši je v otroški in mladinski poeziji.


Franci Lakovič

Vezi

Ena sveča, ena misel,

na očeta tih spomin,

tisoč sveč je tisoč misli,

vnuk jih prede, sestra, sin.

 

Bele sveče dogorijo,

plamen čustev še je v nas,

misli v grobu se mudijo,

kjer se s časom veže čas.


Avtor prispevka: Vlado Garantini

Foto: Igor Gošte