ZMŠT danes pripravlja mladinski pohod na Tabor. V Delavskem domu Trbovlje pa si lahko ogledate lutkovno predstavo za otroke Zvezdica zaspanka, ki jo bodo izvedli člani Marionetnega gledališča Jurček.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 29. januar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes dopoldne v Zasavju pretežno oblačno, popoldne pa se bo od severozahoda počasi jasnilo. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -9 do -2, najvišje dnevne od 3 do 7 °C.

Jutri bo precej jasno. Predvsem na severovzhodu bo pihal severni veter. V ponedeljek čez dan se bo od jugozahoda pooblačilo, a bo večinoma suho. Pihal bo veter zahodnih smeri.

Zapore cest

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je do 5. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi urejanje zaščite pred padajočim kamenjem.

Na cesti Litija–Zagorje pri Spodnjem Logu je do 7. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Pohod mladih na Tabor – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes pripravlja mladinski pohod na Tabor. Ob 8.45 uri se zberejo pred kavarno ZMŠT. Poskrbite za primerno obutev in ne pozabite na tekočino. Prinesite tudi dobro voljo in povabite še kakšnega prijatelja.

Otroški abonma: lutkovna predstava Zvezdica zaspanka – DD Trbovlje

Delavski dom Trbovlje danes ob 10.30 uri v sklopu otroškega abonmaja pripravlja lutkovno predstavo Zvezdica zaspanka. Predstavo bodo izvedli člani Marionetnega gledališča Jurček. Zvezdica Zaspanka pogosto zaspi in v službo zamuja, kar na Zemlji povzroča zmedo. Za kazen jo Mesec pošlje na Zemljo, kjer jo pot vodi na semenj. Tam pa se potika tudi strašni razbojnik Ceferin, ki ima kamen namesto srca. Ko Ceferin izve, da ima deklica zlate lase, naredi vse, da bi jih ukradel. Zaspanka pa mu s svojo nedolžno dobroto prebudi srce in Ceferin se odloči, da ne bo več razbojnik. Zvezdica Zaspanka se lahko vrne na nebo in na Zemlji je spet vse prav. Ena najpriljubljenejših slovenskih pravljic z univerzalnim sporočilom, da lahko z dobroto, ljubeznijo in s čisto mislijo premagamo zlo.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Svetovni dan indigo otrok

Danes obeležujemo svetovni dan indigo otrok. Prvič so ta dan obeležili 29. januarja 2005, ko so po celem svetu predvajali projekcijo filma Indigo. Cilj projekta je bil, da se širši publiki predstavi, kdo so indigo otroci, s kakšnimi težavami se pri njihovi vzgoji srečujejo starši, učitelji in drugi, ki delajo z njimi, ter kako jih prepoznamo. Gre za otroke, ki naj bi bili zaradi svojih značilnosti drugačni od preteklih generacij. Imenujemo jih tudi mavrični ali kristalni otroci. Zanje se domneva, da imajo posebne, nenavadne in celo nadnaravne sposobnosti ali lastnosti.

Savus