Dva člana OZSČ Zagorje ob Savi sta se v soboto, 11. septembra 2021, že drugo leto zapored udeležila častniškega kolesarskega kroga v Domžalah. OZSČ Domžale je za vse pripadnike domoljubnih in veteranskih organizacij krog organiziral že deveto leto zapored.

Kolesarjenje je bilo namenjeno praznovanju 30. obletnice vojne za osamosvojitev Republike Slovenije leta 1991. Letos pa je bila udeležba zaradi strožjih ukrepov nekoliko skromnejša kot prejšnja leta.

Kolesarji so se zbrali pred Gostilno Soklič in se podali na pot proti Moravčam, Lukovici, Mengšu in Trzinu. V vsakem kraju so imeli pred raznimi obeležji osamosvojitvene vojne kratke postanke. Tam so jim aktivni udeleženci dogodkov povedali o samem kraju in kaj se je dogajalo med osamosvojitveno vojno.

V Lukovici jih je pozdravila županja Občine Lukovica Olga Vrankar, v Mengšu so si ogledali prostore OZVVS Domžale oziroma njihov muzej, v Trzinu pa so se ustavili pred hišo, v kateri so 27. junija leta 1991 potekali boji.  Dogajanje jim je opisal predsednik OZSČ Domžale Milan Narat.

Iz Trzina so se nato odpravili skozi Domžale do izhodiščne točke, kjer so vsi kolesarji prejeli spominske medalje. Po uradnem delu so jim v Gostilni Soklič postregli vojaški pasulj, udeleženci pa so poskrbeli za prijetno vzdušje.

Člana OZSŠ Zagorje ob Savi sta bila tako kot lansko leto tudi letos navdušena nad organizacijo in pestrostjo dogodkov.

Gregor Pilpah

Foto: Marino Brvar in Gregor Pilpah