»Vesela sem, da imajo obiskovalci z vsakim Vikendom odprtih vrat možnost spoznavati lokalne ponudnike, njihove izdelke in domače jedi. Do zdaj smo jih na treh predstavili že več kot 80,« je povedala Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.
Tokrat so obiskovalci doživeli praznično Litijo, saj je občina priredila Festival skupnosti, kjer so se predstavila društva, kmetije in podjetniki iz 12 krajevnih skupnosti in litijske mestne skupnosti. Program so bogatili še Poletna muzejska noč, največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, Turistična točka Srca Slovenije in Javni zavod za kulturo, mladino in šport Litija z Mestnim muzejem Litija ter Društvo za razvoj podeželja LAZ s Stalno zbirko savskih prodnikov na Bregu pri Litiji.

Poleg prazničnih in slavnostnih dogodkov so se obiskovalci lahko športno, adrenalinsko in konjeniško udejstvovali. V Pustolovskem parku Geoss so testirali svoj pogum na plezalnih poteh in orjaškem spustu. »Obiskovalci so nad parkom navdušeni. Imamo več prog, ki so označene po barvah. Rumena je za najmlajše, od 4. leta starosti, oranžna in rdeča pa sta od 12. let naprej. Čez mesec dni bomo odprli črno progo, kjer bodo željni adrenalina lahko premagovali ovire na višini 25 metrov,« je povedal Miloš Kimovec, direktor parka. Ljubitelji tenisa so se preizkusili v tenis klubu AS v Litiji. Navdušenci jahanja so se v Konjeniškem klubu Litija naučili osnov western jahanja in se preizkusili v metanju lasa ter podkev. »Pri živalih, zlasti konjih, je pomembno, da se z njimi pogovarjamo. Da nas začutijo. Vse to učimo otroke in odrasle, ki pridejo k nam. Delo s konjem da otroku avtoriteto, ki jo pozneje v življenju potrebuje tako v šoli kot tudi na profesionalni poti,« je povedal Aleksander Gombač, predsednik konjeniškega kluba. Zavod 16 podkvic, znan po hipoterapevtskem jahanju, pa je obiskovalcem omogočil brezplačno ježo in druženje s konji.

Obiskovalci so si lahko ogledali rokodelske delavnice, muzejske zbirke, galerije in kmečke domačije. Rokodelski mojster Aleš Veber je v Kresniških Poljanah izdeloval unikatne izdelke iz suhega in svežega lesa, njegova posebnost je ročno struženje. Keramičarka Barbara Vrtačnik je na Domačiji Pr’ Škunder v Slivni ustvarjala okrasne posode, sklede in žlice. V Centru za zunanjo ureditev – hiša idej in povezovanj so organizirali predavanje o inovativnem povezovanju podjetništva in narave. Prav tako si je bilo mogoče ogledati razstavo slovenskih drevesnih vrst. Domače sire je bilo mogoče okušati na Domačiji Paternoster, kjer se z njihovo pridelavo ukvarjajo že več kot 20 let. »Obiskovalce najbolj pritegneta spanje na seniku in priložnost, da se preizkusijo v kmečkem načinu življenja,« je dejal gospodar Ignac Paternoster. V Muzeju Petra Svetika so na ogled postavili zbirko o Vačah kot Slovenijo v malem. Oglarska domačija Brinovec, kjer ohranjajo več kot 200-letno tradicijo žganja oglja, je privabljala tudi z degustacijo oglarskega kruha in program za najmlajše popestrila z risanjem z ogljem.

V litijskih in okoliških gostilnah so obiskovalci lahko okušali domače dobrote: na izletniških kmetijah Pr’ Lavrič in Pr’ Krjan, v gostilnah Kovač, Berdajs na Savi, Juvan na Polšniku, v okrepčevalnici Pri mostu in Valvazor.

Medgeneracijsko glasbeno društvo Litija je v petek in soboto v parku Dvorca Ponoviče že tretjič priredilo dvodnevni festival glasbe F52 – Festival litijskih glasbenih skupin, ki ga je obiskalo približno 500 ljudi. »S festivalom združujemo litijske in okoliške glasbene skupine, od starejših do mlajših. Letos sta sodelovala tudi litijska glasbena šola in pevski zbor iz Kresnic. Sicer pa je festival dobil ime po pilotni preizkušnji prvega leta, ko smo namesto 104 evrov kazni zaradi hrupa takoj plačali le 52 evrov,« je z nasmehom povedal Dejan Baš, direktor festivala.

Naslednji Vikend odprtih vrat bo od petka, 2. septembra, do nedelje, 4. septembra, v Lukovici.

ZT