sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Etno festival navdušil

Letošnji etno festival je bil že trinajsti po vrsti, v okviru njega pa sta se zvrstila koncert dveh pevskih zborov z mednarodno zasedbo in osrednji festival.
Začelo se je v petek 17. junija, ko  je bil na odru Delavskega doma skupen koncert Mešanega pevskega zbora Una iz Novega grada v Bosni in Hercegovini, pod vodstvom Garana Vulete in Ženskega pevskega zbora Svoboda Dol, ki ga vodi  Simona Weber Goljuf. Prvovrstna predstavitev pevske ustvarjalnosti dveh različnih kultur.

Čast, da odpre 13. Etno festival, ki je potekal v soboto 18. junija, ob 19 uri na podiju Športne dvorane na Logu, je pripadla hrastniškemu županu Miranu Jeriču. Pozdravil je vse navzoče, še posebej predsednika Zveze srbskih društev Slovenije Dalibora Samca. Pohvalil in zahvalil se je organizatorju SKD Sava iz Hrastnika .

Nastope različnih folklornih skupin in pevskih zasedb je v šopek povezovala Snežana Maksimović.

Na prizorišču  so se eden za drugim zvrstili: »Hor Una iz Novog grada (BiH), Udruga Kalinka iz Čakovca (Hravaška),  SKPD Lazarica iz Stanar (BiH), KUD Svoboda iz Trbovelj, KUD Nikola Tesla iz Postojne, KUD Sveti Nikola iz Maribora, Ženska pevska skupina KUD Tine Rožanc iz Ljubljane ter seveda gostitelji SKD Sava Hrastnik.

Bilo je kaj videti in slišati. Pisane narodne noše iz širne Srbije, Rusije in Slovenije (Prekmurja) so bile prava paša za oči. Plesi so s svojo energijo naravnost navduševali. Pesmi so segale v dušo.  Kalinka pa je ogrela srca in dlani. Posebne simpatije je požela, po letih stara, a po stažu mlada folklorna skupina hrastniškega SKD Sava.

Prireditev se je končala s podelitvijo priznanj vsem udeležencem. Skupaj sta jih podeljevala predsednik SKD Sava Cvijetin Nešković in direktorica podjetja Moda, častna članica društva, Slavica Tripunović.

Milko Plahuta

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor