ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Nevarna zemlja?

Na področju Ojstrega med Trbovljami in Hrastnikom so tamkajšnji bajer z okolico nekateri domačini sprejeli kot rekreativni kotiček. V njem so začeli tudi ribariti. Sprehajalce, ki stalno obiskujejo to področje, sta zmotila smrad in navožena zemlja, v kateri je po njihovem mnenju tudi veliko plastičnih vrečk. Ta zemlja naj bi povzročila tudi pogin rib. Po besedah drugih ribičev pa naj ne bi šlo za množični pogin rib, je pa tu in tam kakšna riba poginila že tudi pred navozom zemlje.
Na Rudniku Trbovlje Hrastnik so nam ob tem pojasnili, da je omenjeno področje v fazi saniranja. Nanj so navozili kompost prvega razreda, ki glede na deklaracije ni nevaren za okolje. Področje bodo zasadili tudi z globoko koreninskimi travami, ki naj ne bi ne zrasle previsoko in bi bile zato enostavnejše za vzdrževanje. Po ureditvi ni izključeno, da bodo področje uredili za rekreacijo in tudi ribištvo. A trenutno temu ni tako.

»Zajetje ima status usedalnika, ki ni primerno bivališče za ribe,« je pojasnil Janez Žlak, direktor RTH Trbovlje. Zaradi bojazni, da se je pri sanaciji rudniških površin v preteklosti uporabljal dvomljiv material, je novo vodstvo naročilo analizo zemlje. Ravno v času navoza komposta so na področju vzeli tudi vzorce za analizo, ki jo izvajata Inštitut za okolje in prostor Celje ter RTZC Hrastnik. Rezultati analize naj bi bili znani še ta mesec.

TPK

Previous article
Next article

Isti avtor