Mnogim, ki smo med pandemijo delali od doma, se zdi, da smo živeli skoraj izključno skozi računalniške zaslone. Pogosto smo cel dan strmeli v računalnik, saj se nekako nismo odklopili niti po končanem delavniku. Morda nam je uspelo in smo le zamenjali ekran računalnika za TV ekran, kjer smo pogledali svojo najljubšo TV oddajo ali pa za ekran mobilnega telefona, kjer smo skozi objave na družbenih omrežjih spremljali življenje drugih. Ukrepi so se sedaj le nekoliko sprostili, a naše navade so ostale. Če v tem opisu  prepoznate sebe ali svoje najbližje – ukrepajte. Poletni počitniški čas je idealna priložnost, da gibanje na prostem in osebno druženje ter druge aktivnosti v živo nadomestijo vse ekrane.

Za vas smo zbrali top 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali omejiti čas na elektronskih napravah in razviti bolj zdrave navade pri uporabi zaslonov v delovnem okolju in tudi izven njega.

  1. Odkrijete svoje slabe vzorce delovanja in jih preprečite.

Se zavedate, koliko časa preživite pred zasloni? Kadar želimo spremeniti navade, je priporočljivo, da določeno obdobje (na primer en teden) skrbno beležimo, kdaj in za kaj porabimo ta čas. Do sebe bodimo iskreni in pošteni. Sem spada tudi brskanje po spletu tik preden zaspimo ali med pitje kave. Šteje prav vse tovrstno brskanje, iskanje, spremljanje. Morda boste iz svojega lastnega vzorca opazili, kje in kako bi lahko najlažje začeli z zmanjševanjem tega časa.  Pametni telefoni imajo funkcije, ki vam omogočajo, da preverite svojo dnevno in tedensko uporabo. Prilagodite lahko tudi lastno časovno uporabo – nastavite omejen čas uporabe za aplikacije na družbenih omrežjih. Če nastavite tovrstno omejitev, boste na zaslonu prejeli obvestilo, da se je vaš čas iztekel. Nadzor nad zaslonskim časom si lahko povrnete tako, da preverite, koliko časa porabite pred zaslonom za kaj drugega kot za službo ali šolo in katero koli nepotrebno uporabo nadomestite z dejavnostmi, ki niso na zaslonu, na primer sprehod ali pohod. Vsaj vsakih 30 minut odmaknite pogled, vstanite, se raztegnite in premikajte. Poiščite vaje, ki jih za raztezanje ob sedečem delovnem okolju priporočajo strokovnjaki. Naučite se nekaj gibov joge s stoli in jih izvajajte pet minut večkrat na dan. Ko sedite za mizo, bodite pozorni na svojo držo.

  1. Skrajšajte število video klicev.

Ste utrujeni, ko odložite pametne naprave ali izklopite računalnik? Dolgotrajno gledanje v kamero nam lahko povzroči nelagodje in utrujenost. Če porabite veliko časa za video klice ali spletne sestanke, lahko od tega postanete tudi utrujeni. Poskusite omejiti čas, ki ga porabite za video klice, na čas, ki je res nujno potreben. Ali pa določite čas med video klici, da lahko vstanete in se premikate ter s tem kontinuirano razmigavate.

  1. Izkoristite tehnologijo!

Če se težko ločite od zaslona, naj vam tehnologija pomaga, da boste v različnih obdobjih dneva vsaj nekaj časa odklopljeni. Nastavite alarme, ki vas opozarjajo na odmore. Izklopite obvestila za sporočila ali objave na določenih platformah ter tako še dodatno zmanjšajte moteče dejavnike. Telefon pustite pri miru, dokler ne boste dovolj odmaknjeni in vnovično pripravljeni za delovne obveznosti. Naj vas ne zmotijo, ko berete knjigo ali se ukvarjate s svojim hobijem. Naj vas ne zmotijo tudi med tem, ko kuhate kosilo.

  1. Zmanjšajte čas, ko sedite.

Je morda rešitev za vas miza, ob kateri lahko stojite ali pa sedite? Stoječe mize so nastavljive mize, ki omogočajo vstajanje med delovnim procesom. Takšne mize zmanjšajo tveganje za povečanje telesne mase in debelost. Če v službi veliko telefonirate, si priskrbite slušalke in se med pogovorom sprehajajte po pisarni. Seveda, če vam delovni proces, delovni prostor in sodelavci to omogočajo.

  1. Ne jejte pred zaslonom in določite prostore brez ekranov.

Običajno jemo več, ko gledamo računalnik, četudi beremo strokovno literaturo, gledamo televizijo ali igramo igre. Če je mogoče, naj naprave z zasloni (vključno s televizorji in pametnimi telefoni) ostanejo zunaj spalnice.

Pomnite tudi naslednje. Ko delate od doma, vzpostavite urnik. Tako se delavnik ne bo raztegnil čez cel dan, ampak boste imeli čas, da se odklopite in počnete stvari, ki vas veselijo. Vsekakor pa preudarna uporaba ekranov prinaša tudi določene prednosti. Splet je zakladnica odličnih izobraževalnih programov, tečajev, filmčkov, vodičev itd., s pomočjo katerih lahko pridobimo nove kompetence in znanja, ki nam koristijo na delovnem mestu ali pa pri našem hobiju in v osebnem življenju. Pri vsem tem je bistveno ravnovesje. Želim vam, da ga to poletje najdete in da uživate v priložnostih, ki vam jih ponuja okolje, tako za ekrani kot seveda izven njih.

Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovskem podjetju Trenkwalder