Steklarna Hrastnik bo v sodelovanju s partnerjem Messer v avgustu pričela z lastno proizvodnjo kisika v novi t. i. kisikarni. Gre za mini tovarno, v kateri bodo proizvajali čisti kisik iz okoliškega zraka s pomočjo destilacije zraka (t. i. kriogeni postopek).

Pridobivanje čistega kisika se izvaja z zelo napredno tehnologijo, s pomočjo razgradnje zraka in praktično nima vplivov na okolje. Kisik je Steklarna Hrastnik do sedaj dovažala s tovornjaki, s proizvodnjo čistega kisika na sami lokaciji podjetja za potrebe proizvodnega procesa, pa se bodo transportne poti krepko zmanjšale, hkrati pa se bo povečala zanesljivost dobave.

Čisti kisik iz kisikarne bodo uporabljali pri proizvodnji stekla na novi G-peči, s tem pa bodo dodatno poskrbeli za nižje izpuste ogljikovega dioksida.

V Steklarni Hrastnik so trdno zavezani k spremembi procesov v zeleno tehnologijo. Gradnja kisikarne je dodaten kamenček v mozaiku zelenih tehnologij. Z agilnim pristopom in z nadaljnjo nadgradnjo okolju prijaznih in energetsko učinkovitih tehnologij za celoten proizvodni proces bodo nadaljevali in jih nadgrajevali.

Savus

Foto: Steklarna Hrastnik


 

Prejšnji članekZaključek del na Sallauminesu
Naslednji članekVaše poletje naj bo z možgani in ekrani na »off«!