V soboto, 16. novembra 2019, je na Osnovni šoli Toneta Okrogarja v Zagorju pod okriljem Zveze društev diabetikov Slovenije in v sodelovanju z Društvom diabetikov Zagorje potekalo 21. državno tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni. Poleg Zagorja je državno tekmovanje potekalo še v Izoli in v Murski Soboti. V Zagorju se je tekmovanja udeležilo 250 tekmovalcev in njihovih mentorjev.

Svetovni dan sladkorne bolezni obeležujemo 14. novembra. Ta bolezen je ena najbolj razširjenih kroničnih bolezni moderne dobe. Nastane zaradi pomanjkanja izločanja oziroma delovanja inzulina. Prizadene veliko ljudi vseh starosti, zato ji tudi v naši državi posvečamo čedalje več pozornosti. Z ukrepi za zdrav način življenja, z zgodnjim odkrivanjem in z zagotavljanjem dostopne in kakovostne zdravstvene obravnave lahko pomembno prispevamo k preprečevanju bolezni, boljšim izidom zdravljenja in večji kakovosti življenja bolnikov.

Za boljše rezultate v prihodnosti so vseskozi potrebna vlaganja v izobraževanje, ozaveščanje ter izvajanje preventivnih programov, med katere sodijo tudi šolska tekmovanja. Na ta način lahko naredimo največ, saj to pomeni, da bodo otroci, ko bodo odrasli, opolnomočeni z znanjem, s katerim bodo lahko v pomoč ne le sebi, temveč tudi svojcem, prijateljem in znancem, ki se bodo morali soočiti s to boleznijo.

V Zagorju je na državnem tekmovanju učence in njihove mentorje najprej pozdravila ravnateljica Nataša Grošelj, nagovoril jih je tudi župan Matjaž Švagan. Dogodka so se udeležili še podpredsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Alojz Rudolf in sekretarka zveze Špelca Rudolf, , predsednik Društva diabetikov Zagorje Jože Priman, ter diabetologinja iz Zdravstvenega doma Zagorje ob Savi Darja Smolej. Sprejem so s plesom, petjem in besedo popestrili učenci matične šole in podružnične šole Kisovec s svojimi mentoricami, za brezhibno in kakovostno izvedbo samega tekmovanja pa so poskrbeli strokovni in tehnični delavci šole.

Katarina Eranovič

Foto: Bronislav Urbanija