Le še nekaj kratkih dni manjka do prireditve Punce v jami 2020. Skupaj se bo v rudnik podalo kar 333 pogumnih punc iz vse Slovenije, pa še Litve, Nemčije, Španije, Avstrije in Hrvaške zraven.

Udeležba je za prvo tovrstno prireditev samo za ženske izjemna. Vse prijavljene morajo upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Koronavirusa v jami ni

Včeraj so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom. V naslednjih treh dneh bodo organizatorji pozorno spremljali morebitna nova dejstva. Zaenkrat pa priprave na prireditev Punce v jami potekajo nemoteno. Če bo v zvezi s prireditvijo karkoli novega, bodo udeleženke o tem obvestili v najkrajšem možnem času.

Urnik prireditve Punce v jami 2020

od 10. do 11. ure –  zbor tekačic in pohodnic in prevzem startnih številk v bivši upravni zgradbi RTH (sedaj Nanocut), obrat Hrastnik – vhod z velikega parkirišča ob Delavski hranilnici. Naslov: Cesta 3. julija 7, 1430 Hrastnik; koor.: 46.148389, 15.084576. Udeleženke morajo imeti s seboj podpisano izjavo o udeležbi (mladoletne naj imajo podpis staršev).

ob 11. uri – v upravni zgradbi predstavitev proge in varnostnih ukrepov. Udeležba je obvezna za vse udeleženke prireditve. Predstavnik RTH bo udeleženke seznanil s progo in varnostnimi ukrepi v jami, predstavnik organizatorja pa s podrobnostmi prireditve.

od 11.20 dalje prevoz udeleženk na Ajnzer, obrat v Trbovljah, na startno mesto (prevoz organiziran z avtobusi). Seznam avtobusov bo objavljen na vhodu v prireditveni prostor na prizorišču.

ob 11.45 uri – start teka in hoje. Start v razmaku 15 sekund.

12.30 do 13.55 – igra Met bata škornja rikverc čez glavo v kulmkišto in knapovska malica, možnost tuširanja.

ob 14.15 – koncert Lare Jankovič.

ob 14.45 do 15.15 – podelitev nagrad in žrebanje daril pokroviteljev med vsemi udeleženkami.

vmes igra: Met bata škornja rikverc čez glavo v kulmkišto. Rudarski škorenj udeleženka meče v kulmkišto preko glave obrnjena stran od kište. Za uspešen poskus se šteje, če škorenj pade v kulmkišto.

Obvezna oprema

Na štartni poziciji na Ajnzerju v Trbovljah bo izkušeni rudar še enkrat pregledal obvezno opremo. Brez popolne obvezne opreme vhod v jamo ne bo mogoč! Vsaka udeleženka mora s seboj prinesti:

  • čelado (priporočamo kolesarsko)
  • naglavno svetilko (priporočamo rezervne baterije)
  • še eno svetilko v roki (precej lažje boste tekle in hodile)
  • primerno obutev (tekaški (treking) ali pohodni čevlji)
  • primerno oblačilo (tekaška oprema za tekačice, dolge hlače in dolga majica za pohodnice)
  • brisača (priporočamo, ni obvezno)

Priporočljivo je, da se čelada tesno prilega glavi, da vas ne bo ovirala pri gibanju. V jamo je strogo prepovedan vnos: vžigalnikov, cigaret, alkohola in drugih »lepih stvari«.

V jami se temperatura giblje okrog 15 stopinj Celzija. Podlaga ni ravna, zato organizatorji priporočajo pohodno obutev, oziroma takšno, ki nudi primerno zaščito pred zvinom gležnja. Celoten opis trase je dostopen na tej povezavi.

Po preizkušnji v jami se bo mogoče stuširati v zgornjem nadstropju bivše upravne zgradbe RTH.

Izjava

Pri prevzemu štartnih številk mora vsaka udeleženka oddati podpisano izjavo, s katero soglaša, da je seznanjena s pogoji sodelovanja na prireditvi Punce v jami.

Merjenje časa in nagrade

Na prireditvi Punce v jami bodo organizatorji merili čas vsem udeleženkam. Proglasili bodo zmagovalke v absolutni kategoriji, ki bodo dobile posebne nagrade in pokale. Poleg tega bodo proglasili tudi najboljše po kategorijah. Zmagovalke bodo prejele darilo, prve tri pa pokale. Na koncu podelitev bodo med vsemi udeleženkami izžrebali še dobitnice več kot 30 daril pokroviteljev. Nagrade in darila bodo predstavili v petek na spletni strani Punce v jami.

Kategorije

od 14 do 20 let

od 21 do 30 let

od 31 do 40 let

od 41 do 50 let

od 51 do 60 let

nad 60 let

Na progo bodo udeleženke spuščali v razmaku 15 sekund.

Punce v jami pripravlja Zavod Savus, izdajatelj časopisa Savus in spletnega portala Savus.si ter organizator športnih prireditev Rudarski tek in Jamatlon, v sodelovanju z RTH in ZSSS.

Savus

Foto: Branko Klančar