četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Trboveljski Tobiar pogleduje v tujino

Tobiar je masažni pripomoček, ki rešuje probleme sodobnega človeka. Prvotno je bil namenjen masaži predela karpalnega kanala v zapestju, sedaj pa pomaga vsem, ki imajo težave zaradi dolgotrajnega dela za računalnikom in prisilne drže. Nadgradili so ga z aplikacijo za spremljanje dnevnih dejavnosti uporabnika ter z novimi izdelki, s katerimi ekipa Tobiar nagovarja nove uporabnike.

Ekipo Tobiar sestavljajo ustanoviteljica Maja Rajterič, ki je idejo za izdelek dobila med pisanjem magistrske naloge, njen oče Mihael Rajterič, ki skrbi za razvoj in sestra Nina Rajterič, ki skrbi za vizualne komunikacije in marketing.  Ko se je Mihael Rajterič zavedal, da je za masažo pomembno vibriranje, je razvil masažno napravo Tobiar, ki pospešuje prekrvavitev. Če kri zastaja in prekrvavitve okončin ni, se namreč pojavijo hude bolečine in mravljinčenje.

Ekipo tvori tudi inženir elektronike, ki razvija še druge produkte. Ekipa Tobiar je klinične teste za izdelek opravila na Fakulteti za medicino Univerze v Ljubljani. Testi so dokazali koristnost enomesečne uporabe pripomočka Tobiar, saj se poveča preskrba prstov s kisikom na obeh straneh roke.

Izdelek je postal prepoznaven na Spiritovem sejmu inovacij v Šempetru pri Novi Gorici leta 2017. Kmalu zatem sta sledili investiciji sklada Fil Rouge iz Zagreba v višini 50.000 evrov (pogoj je bil, da se dve tretjini zaposlenih zaposli na Hrvaškem, kar so tudi storili) in Slovenskega podjetniškega sklada v višini 75.000 evrov.

Tobiar pogleduje proti Avstriji in na Balkan

Glavni cilj trboveljske ekipe Tobiar je prodaja na avstrijskem trgu in širitev na Balkan. Trenutno izdelajo okoli 400 masažnih pripomočkov na mesec, s proizvodnjo 1000 izdelkov na mesec pa bodo lažje zadostili potrebam trga in ambicijam, ki jih imajo. Za povečanje proizvodnje izdelkov pa bodo morali kupiti tudi nov stroj CNC za izdelavo ohišja.

V Avstriji bodo prodajali preko zastopnikov in spletne strani Amazon.de. Pri vstopu na avstrijski trg jim je bilo v veliko oporo slovensko veleposlaništvo na Dunaju. Tam so namreč dobili več kot 700 kontaktov s področja ortopedije in fizioterapije ter nasvete, s katerimi slovenskimi podjetji, ki so že v Avstriji, se lahko povežejo.  V Sloveniji je Tobiar na voljo v Lekarnah Ljubljana in na spletni strani Tobiarja. Na konferenci Podim se je za izdelek zanimal še srbski distributer, s katerim bodo načrtovano širitev na Balkan še pospešili.

Potrebe po večjih prostorih

»Izdelek Tobiar trenutno razvijamo v Sloveniji, kjer bo tudi dolgoročno ostal,« pravi mlada podjetnica Maja Rajterič. Trenutno se nahajajo v prostorih HSE zraven trboveljskega dimnika in tudi v prihodnje si želijo, da bi lahko ostali v Zasavju. Ker podjetje hitro raste, že razmišljajo o večjih prostorih, kjer bo tudi celotna proizvodnja, saj trenutno v domači delavnici naredijo samo del produktov. Da lahko zadostijo potrebam povpraševanja, delujejo tudi preko European Enterprise Network. Sodelujejo s slovenskimi dobavitelji embalaže, lesa in lesenega ohišja, motorčke in baterije pa uvažajo iz Japonske in Kitajske.

»Vsega se žal v Sloveniji ne da dobiti po ustrezni ceni,« pravi Maja, ki je priznala, da je bilo leto epidemije zanje velika preizkušnja. »Od septembra do decembra nismo vedeli, kaj lahko naredimo, saj distributerjem produktov nismo mogli dostavljati. Uporabnikom smo izdelke začeli pošiljali kar sami,« je dodala.

Masažni izdelek Tobiar so večkrat nagradili za inovativen izdelek, saj so med drugim prejeli priznanje poljskega združenja inovatorjev, srebrno medaljo združenja hrvaških inovatorjev in bronasto medaljo na Invent Arena.

Novi izdelki

Potrebe uporabnikov pa jih ves čas spodbujajo v razvoj novih izdelkov. Trenutno razvijajo aplikacijo, ki bo uporabnika spremljala pri njegovih vsakodnevnih dejavnostih in mu svetovala, kdaj mora prekiniti delo in poskrbeti za telesno vadbo. Uporabnike bodo spodbujali tudi k zdravi prehrani. Izdelali so že zapestnico, s katero ima uporabnik izdelek Tobiar ves čas na zapestju. Za uporabo izdelka bodo nagovorili tudi kolesarje, motoriste, plezalce in druge športnike, razvijajo pa še vibrirajočo podlogo za tipkovnico.

Savus

Foto: podjetje Tobiar


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor