Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) bo med 16. in 22. julijem izvedla že 22. Študentsko delovno brigado, ki bo tokrat v Hrastniku. Z njo želijo pomagati krajanom demografsko ogroženih področij ter spodbujati prostovoljstvo in druženje med študenti. Vsa prosta mesta so bila zapolnjena v nekaj dneh, kar pomeni, da je želja po prostovoljstvu med mladimi še prisotna.

Skupina študentov v Hrastnik odhaja že nekaj dni prej, saj morajo pripraviti kamp za prihod ostalih študentov brigadirjev. V Hrastniku bodo študenti vzpostavili večje pešpoti, uredili okolice športnih objektov, obnovili Čebelarski dom, s Planinsko zvezo Slovenije uredili in markirali planinske pešpoti in po potrebi priskočili na pomoč tudi domačinom pri vsakodnevnih kmečkih opravilih.

Študentska delovna brigada je največji prostovoljni projekt ŠOUM, na katerem je doslej sodelovalo že preko 1000 študentov, skupaj pa so opravili več kot 60.000 prostovoljnih ur. Na njihovo pobudo se že več kot dve desetletji vsakoletno zbere skupina študentov, ki je pripravljena prostovoljno pomagati pomoči potrebnim. Pomoč nudijo predvsem prebivalcem krajev, ki so jih prizadele naravne nesreče ali pa so demografsko ogroženi. Zaradi epidemije koronavirusa je bila lanska izvedba Študentske delovne brigade odpovedana, letos pa so odločeni, da Občini Hrastnik priskočijo na pomoč.

»Na ŠOUM smo se odločili, da letošnjo Študentsko delovno brigado vendarle izvedemo, in sicer v Občini Hrastnik, kjer bi morali gostovati že leto prej. Letos bomo gostili okoli 35 študentov ter drugih prostovoljcev. Veseli in ponosni smo, da lahko nadaljujemo delo naših predhodnikov, ki so s študentskimi prostovoljnimi akcijami pričeli že leta 1999, ko so se študenti odpravili na pomoč pri odpravljanju posledic potresa v Bovcu,« pravi vodja letošnje delovne brigade David Lukner.

Savus

Foto: Študentska organizacija Univerze v Mariboru


 

Prejšnji članekSrečanja udeležencev programa Starejši za starejše
Naslednji članekTrboveljski Tobiar pogleduje v tujino