»V enem mesecu smo pozidali od prve vrste do strehe,« je povedal mladi graditelj iz okolice Celja, kjer sta si s partnerko pred kratkim postavila Ytong hišo Metka. Ta je eden izmed tipskih projektov hiš, ki so na voljo v ponudbi podjetja Xella Slovenija.

Tipske projekte Ytong hiš so pripravili različni projektantski biroji, eno izmed njih podjetje INGRA, ki ima v Xellinem katalogu največ ponudb. Nizkoenergijska hiša Metka je med najmanjšimi hišami po kvadraturi (90 m²), s porabo do 20kWh/m2, ki v eni etaži s funkcionalno razporeditvijo prostorov nudi dovolj prostora za veččlansko družino.

Nakup tipske Ytong hiše

Nakup se začne z dokumentacijo. Pred začetkom potrebujete lokacijsko informacijo s kopijo kartografskega dela prostorskega akta, ki ju pridobite na občini. S Xellinim prodajnim predstavnikom se nato dogovorite za sestanek, kjer vam bo pojasnil vse nadaljnje korake. Če imate eno izmed tipskih hiš že ogledano, vas bodo napotili k projektantu, ki bo preveril možnosti umestitve hiše na vaši parceli.

Izvajalca izberete sami

Zbiranje ponudb za gradnjo zahteva precej časa. V roku enega meseca boste imeli na mizi verjetno tri do štiri ponudbe izvajalcev. Ne pričakujte podobnih cen, saj se bodo končni zneski ponudb med posameznimi izvajalci verjetno zelo razlikovali. Pri Ytongu imajo na voljo seznam priporočenih Ytong izvajalcev, ki so primerno usposobljeni za gradnjo z Ytong gradbenim sistemom. Prav kakovost celotnega postopka z upoštevanjem pravil gradnje je namreč ključna za kakovost zgrajenega projekta. Le tako bodo v novozgrajeni hiši vse lastnosti Ytong izdelkov tudi izražene.

Gradite lahko tudi sami

Zgoraj omenjeni graditelj iz Celja, pa se je gradnje svoje hiše lotil kar sam. Takšen projekt seveda zahteva veliko vloženega časa in dela, vendar pa je gradnja z Ytong sistemom resnično hitra in dokaj enostavna. Pri zidanju se ne uporablja klasična malta, s katero gradijo opečne hiše, ampak tankoslojna malta, ki je izdelana za gradnjo s porobetonom. Ljudje so namreč ugotovili, da ima gradnja s porobetonom, še posebej če nisi profesionalec, vrsto prednosti. V Sloveniji še vedno veliko ljudi hišo zgradi kar z lastnimi rokami.

Prednosti nakupa tipske hiše

Mnogim investitorjem je zelo pomembno, da v vseh fazah gradnje prihranijo čim več. Nakup projekta tipske hiše brez večjih sprememb je običajno precej cenejši od projekta, izdelanega po željah investitorjev. Pripravljen je vnaprej, neodvisno od investitorja, arhitekt oziroma projektant pa ga lahko glede na želje investitorja tudi nekoliko prilagodi. Cena projekta je zato nižja in kar je zelo pomembno – znana je takoj. Pri nakupu Ytong tipske hiše projektno dokumentacijo v vsakem primeru prejmete brezplačno.

PR objava