Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje je v soboto, 24. julija, na Ekološki kmetiji Marjana Lampreta v Čečah pripravilo tradicionalno tekmovanje v žetvi pšenice. Tekmovanja so se udeležile tudi članice Društva vaških žena Čemšenik in Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik.

Najbolje so se izkazale članice Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik, ki so osvojile prvo mesto in prehoden pokal. Sledile so jim članice društva iz Trbovelj in članice društva iz Čemšenika. V seštevku točk so bila le majhna odstopanja, torej žetev in delo s srpom obvladajo vse. Partnerji žanjic so po končanem tekmovanju s kosilnico pomagali požeti še ostali del njive, naložiti požete snope na traktorsko prikolico in jih odpeljati v kozolec. Pšenica je bila tako pod streho in vsi so si zaslužili toplo malico – golaž z belimi žganci, ki jo je skuhala ena izmed članic društva iz Trbovelj.

V društvu so bili veseli tudi dveh četrtošolcev, ki sta se želela naučiti, kako ravnati s srpom ter kako pravilno in lepo požeti pšenico in narediti poresel. Oba sta bila nad delom navdušena, torej ima domače društvo dva nova mlada kandidata, ki se bosta žetve lahko udeležila že v naslednjih letih.

Metka Štrajhar

Foto: Metka Štrajhar


 

Prejšnji članekDarko Jorgić v osmini finala
Naslednji članekDanes dogaja