Člani Rudarskega muzejskega in etnološkega društva Srečno Zagorje (RMED) so šli v soboto, 18. junija, pod vodstvom predsednika Francija Brinovca na težko pričakovano strokovno ekskurzijo v Senovo. Združili so jo z ogledom znamenitosti Dolenjske.

V sončnem toplem sobotnem jutru, na pragu poletja so se udeleženci ekskurzije zbrali na Trgu rudarskih rodov v Toplicah, kjer so vstopili na avtobus in se odpeljali ob reki Savi navzdol. Po debeli uri vožnje se jim je pridružil gostitelj Boris Jevšnik. Skupaj so si ogledali opuščene rudniške objekte obrata Senovo ob zaprtem vhodu v rudnik Senovo, ki jih bogatijo muzejski eksponati transporta od več vrst tirnih lokomotiv do viseče lokomotive Sharf. Skupaj so obujali spomine, ko so po senovškem »rudniškem hofu« še ropotali jamski vozički in kar zazdelo se je, da se spet sliši ropot in vmes tudi kakšna kletvica starih knapov.

Zapeljali so se skozi rudarsko Senovo in nadaljevali pot do edinstvene Kostanjevice na Krki, ki je mesto na rečnem otoku. Sprehodili so se skozi najmanjše in najstarejše mesto Dolenjske, ki je mesto številnih lesenih mostov in zanimivih ulic.

Po dopoldanski kavi so se odpeljali do izvira potoka Studena na vznožje Gorjancev, kjer je vhod v Kostanjeviško jamo. Ob Jamarskem domu so počakali vodiča, ki jih je popeljal v svet kapnikov, zaves, cevčic, orgel in piščali, skozi stoletja ustvarjenih od padavinske vode, podzemnih tokov in tektonskih premikov.

Na pokriti terasi Jamarskega doma so jih pogostili z odličnim domačim kruhom in kozarcem avtohtonega vina.

Potem je sledil še obisk kostanjeviškega cisterijanskega samostana in Forma Vive, kjer vrtove samostana bogatijo številne lesene skulpture vseh vrst in oblik. V senci mogočnih dreves so lahko uživali v razgledu na veličasten objekt in lesene skulpture na vrtu pred njim.

V poznopopoldanskem soncu so se sprehodili še do manjše počitniške hiške gostitelja in zbiratelja Borisa Jevšnika, v kateri se nahaja bogata muzejska zbirka rudarskih znakov in opreme, ki je vse navdušila. Ob osvežilnih domačih napitkih so klepetali med drugim tudi o neverjetnih posameznikih, ki s svojim konjičkom – zbirateljstvom poskrbijo za ohranjanje rudarske preteklosti. V prijetni senci sredi dolenjskega zelenja so polni vtisov ugotavljali, kako lepa in zanimiva je ta naša lepa domovina. Izlet so zaključili s poznim kosilom.

MMR
Foto: arhiv IO RMED SREČNO ZAGORJE

 

 

 

 

 

 

Prejšnji članekOd slapov do gradov
Naslednji članekDanes dogaja