Čebelarsko društvo Trbovlje je lani praznovalo 100-letnico delovanja, ki jo je obeležilo pred dnevi z odprtjem učnega čebelnjaka Zasavje na Kipah. Pripravili so tudi krajšo slovesnost, na kateri so zbrane nagovorili podžupanja Občine Trbovlje Maja Krajnik, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik Čebelarskega društva Trbovlje Bogdan Jager in predsednica Turističnega društva Trbovlje Joži Kukovič.

Slovesnosti je sledilo odprtje učnega čebelnjaka Zasavje na Kipah, ki ga bodo imela možnost uporabljati vsa tri zasavska čebelarska društva. V čebelnjaku sicer že veselo brenči, saj je trboveljsko društvo vanj naselilo 4 čebelje družine, v naslednjem tednu pa bosta naseljeni še dve. Kipe bodo po novem ne samo prostor za sprehod, sprostitev in rekreacijo, ampak tudi dom čebelicam, ki bodo svoje delo zagotovo pridno opravljale. Obiskovalci Kip si lahko čebelnjak ogledajo z varne razdalje, na skupno pridobitev pa jih bodo opomnile table, nameščene v okolici čebelnjaka.

Posebej zanimive so tudi panjske končnice, ki krasijo čebelnjak in pripovedujejo zgodbo o medgeneracijskem sodelovanju. Ob svetovnem dnevu čebel je namreč Turistično društvo Trbovlje organiziralo delavnico, na kateri so lahko obiskovalci slikali na panjske končnice. In prav te mojstrovine izpod rok najmlajših iz Vrtca Trbovlje in Društva Kmečkih žena in deklet Trbovlje danes krasijo učni čebelnjak na Kipah.

Projekt je bil sofinanciran s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zaživel pa je ob sodelovanju vodstva in članov Čebelarskega društva Trbovlje in Občine Trbovlje. Na društvu so veseli, da je zaživela še ena ideja, ki spodbuja življenje čebel v domačem okolju, tako kot projekt Trboveljskih medovitih trat na delu zelenice v mestnem parku.

Savus
Foto: arhiv Občine Trbovlje