Danes se pričenja vroči zasavski vikend. V Trbovljah dobiva zamah festival Rdeči revirji (delavnica sitotiska, nastop mažoret in plesna predstava Zarjavele trobente). V Zagorju bo v letnem kinu v Pristanu na sporedu odličen film Prevajalci. Vabljeni tudi na razstave. Naredite si dan lep.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 23. junij 2022

Vreme

Danes bo dopoldne dokaj sončno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno. V notranjosti Slovenije bo nastalo nekaj neviht, ki se bodo ponekod nadaljevale v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 28°C.

Jutri bo sprva pretežno oblačno, čez dan pa se bo postopno jasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 26 do 31 °C. V soboto bo povečini sončno, verjetnost krajevnih neviht bo majhna. V nedeljo bo jasno in vroče.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija – Izlake pri Razpotju poteka do 24. junija izmenično enosmerni promet zaradi vzdrževalnih del.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 11. ure za odjemalce, ki so oskrbovani iz TP Viderga.

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Rdeči revirji

Včeraj se je v Trbovljah pričel trboveljski del festivala Rdeči revirji. Danes se nadaljuje s tremi dogodki.

ZMŠT – Delavnica sitotiska

Danes ob 17. uri bodo v ZMŠT klubu v Trbovljah pripravili delavnico sitotiska.  Izdelali bodo sito za sitotisk, vsak bo izdelal svoj motiv in ga natisnil na bombažno vrečko z barvami za tekstil. S seboj lahko prinesete tudi kakšne majice ali vreče, ki bi si jih želeli potiskati s svojim motivom. Vse izdelke lahko nato odnesete s seboj domov! Delavnica bo potekala pod vodstvom Pike Gačnik.

KD plesna skupina mažorete Trbovlje

Danes ob 19.30 uri se bodo pred Delavskim domom Trbovlje predstavile članice KD plesna skupina mažorete Trbovlje. Kulturno društvo plesne skupine mažoret Trbovlje deluje že od leta 1983. Članice so nastopale že po celem Zasavju, Sloveniji in tujini. Delo mažoretk poteka v treh starostnih skupinah. Korakanju in vrtenju palice so se pridružili tudi novejši ritmi glasbe. Društvo svoje delo predstavi vsako leto na celovečernem koncertu. Pogosto pa jih lahko občani Trbovelj vidijo na različnih prireditvah.

Zarjavele trobente

Danes ob 20. uri bo na odru pred DDT plesno-gledališka predstava Vitar zavoda Branka Potočana.

Zarjavele trobente so večžanrska predstava, nastala leta 2005, za katero je avtor prejel tudi nagrado na festival Gibanica. Avtor je predstavo obnovil, adaptiral in nadgradil.

V predstavi se kaže vseobsežna interakcija: med človekom in njegovim okoljem, plesalci na odru, akterji in rekviziti, zgodbo in gibom, igro in glasbo, humorjem in resnico, umetnostjo in občinstvom. Kot da bi šlo za refleksijo vsakdanjega življenja in samorefleksijo telesa – ko telo spregovori brez besed. Plesne, gledališke, cirkuške in akrobatske prvine se prepletajo, povezujejo, združujejo in dajejo akterjem na odru širok repertoar gibov, s katerimi pripovedujejo zgodbo. Ta izhaja iz vsakdanjega življenja, a je estetizirana, umetniško obdelana. Tako tudi navadni, vsakdanji predmeti, kot so stol, palica in vrv, postanejo rekvizit in neločljivi del predstave in scene.

Ustvarjalci in izvajalci: Branko Potočan, Jana Menger, Kristina Rozman, Ana Marija Bagarič, Tajda Podobnik, Veronika Valdes.

Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Galerija f 2,8 Zagorje

V galeriji F 2,8 v Zagorju je na ogled prva samostojna fotografska razstava mlade umetnice Lize Šobot. Cikel razstavljenih fotografij Pogled vase (in tudi vate) so del njenega študentskega vsakdana, ki pa na svojstven način predstavljajo simbiozo mikro elementov, posnetih skozi okular mikroskopa, pa vse do opažanj na fakulteti in v mestu, s katerimi zaokrožuje osebno zgodbo. Razstava je danes na ogled od 9. do 12. ure.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Kino pod zvezdami – Prevajalci

ob 21. uri

Europe Direct Zasavje je omogočila filmsko predstavo danes ob 21. uri v Pristanu (nasproti trgovine Spar, čez most ljubezni) v Zagorju.

Na programu bo francosko belgijski film iz leta 2020 Prevajalci.

Režija Regis Roinsard, scenarij: Romain Compingt, Daniel Presley, igrajo: Olga Kurylenko, Alex Lawther, Sidse Babett Knudsen, Riccardo Scamarcio, Lambert Wilson, Patrick Bauchau, Eduardo Noriega, Sara Giraudeau, Frédéric Chau, Anna Maria Sturm, Miglen Mirtchev, Thomas Lemoine, Maria Leite, Jade Phan-Gia, Michel Bompoil, Manolis Mavromatakis, Fabien Houssaye, Alasdair Noble, Alex Lajoie.

Devet prevajalcev, najetih za prevajanje nestrpno pričakovane zadnje knjige najbolje prodajane trilogije, je zaprtih v razkošnem bunkerju. Ko se na spletu pojavi prvih deset strani najbolj skrivnostnega rokopisa, postane sanjsko delo nočna mora. Tat je eden izmed njih in založnik Eric Angstrom (Lambert Wilson) je pripravljen narediti vse, kar je potrebno, da ga odkrije … ali jo odkrije. Napet triler v iskanju krivca vas bo pustil v negotovosti do samega konca.

Delavski dom Trbovlje

Luzzu

ob 18. uri

Malteška drama iz leta 2021, režijain scenarij Alex Camilleri, igrajo Frida Cauchi, Jesmark Scicluna, Michela Farrugia…

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Malteški ribič Jesmark ostaja zvest tradicionalnemu ribolovu z luzzujem – lesenim čolnom, ki se prenaša z očeta na sina. Ko mora čoln nepričakovano popraviti, je to le ena izmed njegovih težav: že tako zasluži komaj dovolj za preživetje družine, njegov novorojeni sin potrebuje zdravljenje, z ženo se oddaljujeta … Svet, ki ga je poznal, medtem neizogibno izginja. Morski ekosistem je ogrožen, neusmiljena ribiška industrija in evropska birokracija pa praktično onemogočata življenje majhnih ribičev. Jesmarku se ponudi priložnost za zaslužek na črnem trgu …

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Dan javne službe Združenih narodov

Generalna skupščina je 20. decembra leta 2009 določila, da se bo 23. junij letno slavil kot dan javne službe Združenih narodov. Države članice so pozvane naj na ta dan organizirajo posebne dogodke, s katerimi bi se poudaril prispevek javne službe v procesu razvoja.

Savus


 

Prejšnji članekStrokovna ekskurzija v Senovo
Naslednji članekDijaki na Specialni olimpijadi