ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Strgana oblačila niso odpadek

Prejšnje generacije niso imele na voljo tako bogate izbire oblačil in drugih artiklov, kot jih imamo mi, zato so se morali naši predniki znajti in svoje stvari čimdlje obdržati pri življenju. Te spretnosti nam lahko zelo prav pridejo tudi v današnjih časih, ne le, ker bomo z njimi kar lepo prihranili, temveč tudi, ker je tekstilna industrija danes ena najbolj umazanih, tako glede ravnanja z delavci kot glede surovin in drugih materialov, ki se uporabljajo pri proizvodnji.

Zamenjajte gumbe. Oblačila, ki končajo v košu, niso nujno uničena. Ogromno oblačil, ki jih Slovenci letno odvržemo, je še uporabnih, samo naveličali smo se jih. Dolgočasen plašč ali suknjič lahko popestrite na primer z novimi gumbi in tako dobite zadovoljstvo ob »novem« oblačilu, brez da bi dejansko kupili novo oblačilo. Na ovratnik stare srajce lahko izvezete lep motiv, rokave puloverja pa lahko olepšate s čipko. Obstaja mnogo načinov, s katerimi lahko popestrite oblačilo, ki se vam zdi dolgočasno.

Zašijte luknje. Če se je oblačilo strgalo po šivu, ga precej enostavno lahko zašijete nazaj in vaše delo ne bo zelo opazno. Če opazite luknjo v blagu, pa jo lahko popravite tako, da čeznjo prišijete našitek ali izvezete kakšen vam ljub motiv.

Šivajte z gobico. Če želite, da je blago, ki ga šivate, napeto, podenj podložite gobico za šivanje – zlahka prepoznaven pripomoček v obliki gobe, največkrat iz lesa. Če gobice nimate, lahko za ta namen uporabite tudi žarnico ali zajemalko.

Popravljena oblačila nosite s ponosom. Strgano in zašito oblačilo ni znak, da si ne morete privoščiti novega – je znak, da znate ceniti to, kar imate. Je znak ročnih spretnosti in je znak, da se zavedate odgovornosti do sebe in do okolja, v katerem živite. Zato zašit ali drugače popravljen kos oblecite s ponosom.

Za konec: Splača se razmisliti o potrošniških navadah in na desetine poceni kosov raje zamenjati za manj dražjih, a kakovostnih, takšnih, ki so izdelani iz okolju prijaznih materialov in po okolju prijaznih postopkih. Na dolgi rok vam bosta denarnica in okolje hvaležna. Do takrat pa še uporabna oblačila, ki jih ne želite več, lahko odnesete v trgovino iz druge roke, uničena oblačila pa odnesete v temu namenjen kontejner za reciklažo.

MD

Isti avtor