Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije (KTK PZS) bo v sodelovanju z zavarovalnico Generali v soboto, 11. septembra, že tretjič pripravila poseben turnokolesarski dogodek – Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu! Na 1850 kilometrov dolgo pot se bodo pod vodstvom turnokolesarskih vodnikov PZS podali planinci na kolesih. Skupaj bodo prevozili kar 41 etap. Štiri izmed njih bodo vodile tudi po Zasavju.

Poti vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah. Skupaj bodo obiskali 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč ter številne planinske in turistične znamenitosti. Skupaj bodo prevozili več kot 50 tisoč višinskih metrov, najvišja točka pa je Poštarski dom na Vršiču (1688 m). Na vseh 41 etap se bodo odpravili istočasno. Etape so različnih zahtevnosti, večina pa ni tehnično zahtevnih. V povprečju so dolge med 40 in 50 kilometrov s približno šestimi urami vožnje v eno smer.

Štiri etape bodo vodile tudi po Zasavju, in sicer 37., 38., 39. in 40. V 37. etapi se bodo kolesarji od doma na Menini planini podali na dom na Čemšeniški planini. 38. etapa vodi kolesarje iz Čemšeniške planine do planinskega doma v Gorah, 39. pa iz Gor do planinskega doma na Kumu. Kolesarji bodo 40. etapo vozili s Kuma do planinskega doma na Jančah. Več o posameznih etapah si lahko preberete na tej povezavi.

Lansko leto se je dogodka udeležilo več kot 300 planincev in v PZS si želijo, da bi bila letošnja številka še višja. »Ko smo pred tremi leti prvič pripravili dogodek, smo imeli pred sabo jasne cilje. Da splošno javnost obvestimo o novi krožni kolesarski poti po Sloveniji, da turno kolesarstvo predstavimo kot planinsko aktivnost, predvsem pa da ozaveščamo o pravilnem izvajanju turnega kolesarstva, ki zadnja leta pridobiva vedno večje število privržencev. Z enodnevnim dogodkom želimo nagovoriti čim več turnih kolesarjev in promovirati obiskovanje gora s kolesom, na naravi prijazen način,« pravi načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS Atila Armentano.

»Vsi pomisleki, da je pretežko, da bodo ostali prehitri, da vaše kolo ni primerno …, so odveč. Z vami bodo namreč izkušeni vodniki turnega kolesarjenja, ki znajo prilagoditi hitrost najšibkejšemu v skupini. In ne samo to. Uživali bomo v čudoviti pokrajini, z norimi razgledi in v prijetni družbi. Smeh in veselje pa bosta premagala vse tiste klance. Potrebujete le gorsko kolo, čelado, nahrbtnik z malico in veliko dobre volje. Zberite pogum in se nam 11. septembra pridružite,« vse, ki imate pomisleke, pomirja strokovni sodelavec PZS in Migimigi ambasador Matjaž Šarkezi. 

Savus

Foto: Peter Vrčkovnik