Trije slovenski muzeji – ki imajo Savo v svojem imenu – so pripravili skupen projekt, razstavo Sava združuje. To so Gornjesavski muzej Jesenice, Zasavski muzej Trbovlje in Posavski muzej Brežice. V vsakem muzeju si lahko ogledate, kako so ljudje v tej regiji živeli ob Savi. V Zasavju si lahko razstavo ogledate v Muzeju Hrastnik od ponedeljka do petka od 8. do 14. ure. Razstava bo na ogled vse do avgusta 2022.

Projekt Sava združuje se je začel leta 2020 z otvoritvijo razstave v Posavskem muzeju Brežice. Vsak muzej predstavlja svojo regijo v treh sklopih. Zasavski muzej Trbovlje jih je poimenoval: Za Savo – kjer predstavljajo regijo, Sava vzdolžno in počez – kjer je govora o zgodovini in prometu ter V Savi, ob Savi – o gospodarskih dejavnostih in izstopajočih dejstvih. Na razstavi si lahko ogledate panoje s teksti, fotografije in razstavne eksponate.

Za Zasavski muzej Trbovlje je vsebine pripravila Jana Mlakar Adamič. Peter Kauzer, svetovni prvak v kajaku na divjih vodah, jim je posodil svoj olimpijski čoln, dodali so še repliko tombasa (čoln, s katerim so potovali po Savi) in tri umetniške slike Savske soteske – večne inspiracije umetnikov.

Z razstavljenimi predmeti ter arhivskim in slikovnim gradivom želijo sodelujoči muzeji opozoriti na pomen skupne dediščine in na družbeno odgovornost do naravnih virov.

Savus

Foto: Zasavski muzej Trbovlje