Od ponedeljka, 18. maja, bodo odprta vrata učilnic v osnovnih in srednjih šolah, odprli bodo vrata vrtcev, spet bomo lahko hodili neovirano v trgovine, jedli in pili v gostinskih lokalih, kmalu se bodo lahko pričela tekmovanja tudi v ekipnih športih. Ostajajo pa nekatere omejitve.

S ponedeljkom bodo v vrtcih spet pričeli z varstvom otrok, v osnovnih šolah pa bodo pričeli s poukom v prvih treh razredih devetletke, v srednjih šolah pa v zadnjih letnikih srednjih šol. Odprle se bodo tudi avtošole.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela nov Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji se umirja, zato s sprejetjem Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji preneha veljati Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Tako se ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekateri storitev na področju turizma.

Tako ostane prepovedano ponujanje naslednjih storitev: nastanitvenih obratov nad 30 sob, nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitness centrov, bazenov in vodnih aktivnosti, diskotek in nočnih klubov.

Kljub sproščanju ukrepov za zamejitev širjenja virusa pa morajo ponudniki blaga in storitev pri opravljanju dejavnosti strogo upoštevati pogoje za zajezitev in obvladovanja epidemije COVID-19. Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni stik s potrošniki in v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Z odlokom se ohranja minimalni obratovalni čas prodajaln z živili (od najmanj 8. ure do vsaj 18. ure), kar ne velja za mikro in majhne družbe ter srednje in velike družbe, katerih obratovalni čas na dan pred 12. marcem 2020 ni bil daljši od 10 ur. Ti lahko obratovalni čas določijo v skladu s svojo poslovno odločitvijo, pri čemer upoštevajo, da so prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn ob nedeljah in dela prostih dnevih, zaprte. V prodajalnah so vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni. To pomeni, da ni več jutranjega dveurnega pasu ter enournega pasu pred zaprtjem za upokojence in ranljive skupine.

Spreminja se tudi poslovanje gostinskih lokalov. Od ponedeljka bo mogoča strežba v notranjih prostorih gostinskih lokalov in delo kuhinj, odprle se bodo namestitve do 30 sob in kampi. Vlada je potrdila tudi nadaljnji zagon športa. Športna tekmovanja na državni ravni bodo od 23.maja mogoča tudi v ekipnih športih. Od srede ni več obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb.

Odlok začne veljati 18. maja 2020.

Savus

Foto: arhiv Savus