Epidemija koronavirusa nam je lani in letos močno ponagajala, zato naših tekaških prireditev nismo mogli izpeljati, kot smo načrtovali. Upamo, da nam letos uspe, zato vas v soboto, 2. oktobra 2021, vabimo na edinstveno tekaško preizkušnjo, ki poteka pol pod zemljo v rudniških rovih, pol pa na njeni površini v slikovitem zasavskem okolju. Tečete lahko na 10 ali 20 kilometrski razdalji.

Na Rudarski tek se lahko prijavite na spletni strani www.rudarskitek.si, kjer najdete tudi vse informacije.

Zahtevna, a zanimiva proga

Start teka bo v Hrastniku pri vhodu v rudnik. Tekači se bodo na začetku teka spopadli z zahtevnim in dolgim vzponom, saj proga poteka strmo v hrib po Ulici 3. julija in Poti Josipa Brinarja v Studence. Tam se cesta poravna, potem pa pot zavije ostro na desno v še en (krajši, manj zahteven) klanec na industrijsko cesto čez rudniške površine. Tekači bodo dobrih 200 metrov tekli po novi cesti Hrastnik–Trbovlje in pri bajerju zavili na makadamsko gozdno cesto proti Kipam.

Pot pri vhodu v cementarniško območje (kamnolom) zavije levo nad fitnes centrom na prostem, potem pa navzdol skozi gozd nad Dobrno. Proga vodi mimo Drajer šohta do križišča med Žabjekom, Dobrno in Ribnikom. Tekači se bodo spustili po stari rudniški koloniji skozi Žabjo vas do vhoda v rudnik na Ajnzerju.

Tam bodo stekli v rudnik, se spustili po vpadniku na Zvezno obzorje in tekli 5 km po ravnem delu rova. Na križišču 7 tekače čaka okrepčevalnica z vodo. Zadnji del jamskega dela maratona predstavlja najtežji del teka po jami. Iz zveznega obzorja se bodo morali do svetlobe vzpeti po Barbara vpadniku. Cilj 10ke bo na izhodu iz jame v Hrastniku. Tisti, ki bodo tekli 20ko, bodo progo pretekli še enkrat.

Prijave in kategorije

Prijave za tek so že odprte, organizatorji jih sprejemamo do 26. septembra 2021. Na prireditvi Rudarski tek bomo razglasili zmagovalke in zmagovalce v absolutni kategoriji, ki bodo dobili posebne nagrade in pokale. Razglasili bomo tudi najboljše po kategorijah v ženski in moški konkurenci. Prvi trije v vsaki kategoriji bodo prejeli pokale. Kategorije so: od 14 do 25 let, od 26 do 40 let, od 41 do 55 let in nad 56 let.

Tek po obrobju mest in še posebej po rudniku je lahko izjemno doživetje. Na teku ne bo šminke, dišečih parfumov in lepih frizur, bo pa veliko adrenalina, nekaj blata, mokrote, blatnih oblačil, pa čelada in svetilka. Na koncu teka bo tudi ogromen nasmeh kljub blatnemu obrazu zadovoljstvo in poln koš dobre volje.

Ne pozabite informacij posredovati tudi svojim prijateljem, sorodnikom, sodelavcem … skratka vsem, ki imajo radi zanimive tekaške preizkušnje. Zasavci lahko pripeljemo v Zasavje na zanimive izkušnje ljudi iz vse Slovenije, pa tudi od drugod.

Ekipa Rudarskega teka

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekVozilo zdrsnilo s ceste proti Čolniščam
Naslednji članekZagorske rokometašice proti novi sezoni