Primož Roglič je suvereno dobil etapno zmago v dirki Po Španiji. Z izjemno predstavo v vožnji na čas je glavne tekmece prehitel za krepko minuto in pol, vodilnega Quintano pa celo za več kot tri minut. Tako mu je slekel rdečo majico skupnega vodilnega in jo oblekel. Sedaj vodi skoraj z dvema minutama prednosti pred prvim zasledovalcem. Kisovčan, Strahovljan, Zagorjan, Zasavec, Slovenec (z vsemi temi pridevki ga označujejo novinarji v Sloveniji) Primož Roglič je kot prvi Slovenec zmagal na etapah vseh treh največjih svetovnih kolesarskih dirk: Giru, Touru in Vuelti.

Na dirki po Španiji se je zgodilo to, kar se je moralo zgoditi in so pravzaprav napovedovali tudi kolesarski strokovnjaki. Primož Roglič je enostavno tako suveren na kronometrih, da bi bilo vse drugo, kot njegova zmaga, presenečenje. Veseli pa način, kako je zmagal: mirno, suvereno, z velikim naskokom. Po deseti etapi je pristal v rdeči majici vodilnega, ki mu jo bodo tekmeci do konca dirke le težko slekli. Odlično se je odrezal še en Slovenec, zmagovalec včerajšnje težke gorske etape Tadej Pogačar, ki je osvojil enajsto mesto. Skupno se je povzpel na peto mesto v skupni razvrstitvi. Drugo mesto na kronometru si je privozil Novozelandec Patrick Bevin, tretje pa Francoz Remi Cavagna.

Včeraj je bil na Vuelti prost dan, ki so ga kolesarji še kako potrebovali, saj je bil že prvi teden na dirki izjemno naporen. Na 36,2 km dolgem kronometru, ki je potekal v celoti v Franciji v okolici Pauja, ki ga posebej dobro poznata dva Zasavca s tekem svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah (kajakaški svetovni prvak Peter Kauzer in njegov rojak in tovariš iz reprezentance Janoš Peterlin, ki tam celo živi). Kronometer z dvema vzponoma, ozkimi cestami ter tehničnimi spusti je bil pisan na kožo Primožu Rogliču, ki je celotno progo prevozil izjemno in skoraj vsak meter pridobival prednost pred tekmeci. Roglič je tako zabeležil 20. zmago v svetovni seriji, deseto letošnjo in osmo kronometrsko. Na dirki Po Španiji ima s sabo precej močnejšo ekipo Jumbo-Visme kot na letošnji dirki Po Italiji, kjer prav zaradi pičle pomoči ekipe ni bil konkurenčen za skupno zmago. »Bomo videli, ali je Vuelta že odločena. Če si dober, ti vse odgovarja. Ostati moraš pravi, v enem kosu in iti dan po dan,« je takoj po zmagi dejal Primož v mikrofone zbranih novinarjev. Jasno, vse odgovore o skupni uvrstitvi bo dala zadnja etapa s ciljem v Madridu. Primoževi navijači upajo, da bo ostal v enem kosu in potem je upanje v končno zmago povsem realno.

Po zmagi sta Primoža v cilju pozdravila tudi partnerka Lora Klinc in sin Lev. Tokrat dileme, kje bo navijala Lora ni bilo. Ponavadi je Primožu pomagala na najbolj izpostavljenem in ključnem delu proge, tokrat je bilo dovolj, da je držala pesti v cilju. Očitno pa očetu ogromno pomeni tudi to, da ga na dirki spremlja skupaj s sinom.

Roglič ima zdaj v skupnem seštevku 1:52 minute prednosti pred drugim Alejandrom Valverdejem, tretji je Miguel Angel Lopez (zaostanek 2:11). Nairo Quintana, ki je rdečo majico nosil na tej etapi, je zdaj četrti (zaostanek 3:00), peti pa je po odličnih vožnjah Tadej Pogačar z zaostankom 3:05.

Savus

Foto: Savus (Eurosport)