sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Realizacija projekta Časovni tunel 2

V RUK DDTLabu so za realizacijo projekta Časovni tunel 2, ki predstavlja nadaljevanje umetniške raziskave Časovni tunel 1, izbrali slovenskega videista in novomedijskega umetnika Sreča Dragana. S projektom so pred kratkim končali.

Umetnik Srečo Dragan ima dolgoletne izkušnje ustvarjanja na področju povezovanja intermedijske umetnosti s tehnologijo.

V Časovnem tunelu 1 lahko uporabnik preko vmesnika v virtualnem prostoru potuje skozi širno okolje. Pri projektu Časovni tunel 2 pa gre za nadaljevanje umetniškega raziskovanja potovanja, toda uporabnik je tokrat usmerjen v nano svet atomov in molekul ter na glavi nosi možganski vmesnik – BCI napravo, s katero vstopa v medsebojne interakcije v virtualnem 3D okolju.

Na prilagojeni tipkovnici, ki so jo v RUK DDTLabu skupaj s študenti s Fakultete za računalništvo in informatiko UL sprogramirali, lahko uporabnik z mislimi napiše svoj EMŠO, program Processing pa hkrati izrisuje nanocevke sestavljene iz molekul in atomov.

3D model je oblikovan po dejanskih meritvah, ki so jim jih posredovali s Kemijskega inštituta. Da pa uporabnik lahko potuje skozi 3D model obogatene in povečane resničnosti, so potrebna tudi očala Hololens.

Z očali na glavi se uporabnik v realnem času in fizičnem okolju premika npr. po laboratoriju, galeriji oziroma tam, kjer je instalacija postavljena, hkrati pa se premika tudi v virtualnem prostoru 3D modela, kjer izbere svojo molekulo in se nanjo podpiše s svojo osebno kodo, ki ostane v spominu modela kot uporabnikov odtis obiska Časovnega tunela 2.

Projekt je bil predstavljen na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, v letošnjem letu pa načrtujejo tudi festivalske in galerijske predstavitve.

Savus

Foto: RUK DDTLab


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor