Na Podružnični šoli Alojza Hohkrauta v Trbovljah so danes otvorili prvo učilnico v Trbovljah, v kateri ni stolov. Gre za kinestetično učilnico, v kateri se bodo učenci hkrati učili in gibali. Ves čas bodo namreč stali. Z nevroznanstvenimi raziskavami je dokazano, da se največ naučimo, kadar se gibamo. Takšna učilnica omogoča več skupinskega dela, saj je postavitev miz prilagodljiva.

Učilnico je zasnovala Patricija Sabolj iz Grosuplja, ki je v Trbovljah dobila priložnost, da ustvari takšno učilnico. V njej najdemo več samostojnih kinestetičnih miz, ki se vsakemu učencu prilagodijo glede na višino (višino mize si nastavi vsak sam). Pod mizo najdemo tudi gugalnico, na kateri lahko otroci gugajo noge in sproščajo svojo energijo. Ker so mize samostojne, jih lahko premaknemo kamorkoli po razredu. V učilnici je tudi prostor za sproščeno sedenje, prilagodljive table in velika električna miza, ki je prav tako prilagodljiva na višino.

Predlog za učilnico je podala Občine Trbovlje in na šoli so jim izjemno hvaležni. Prejšnji teden jih je obiskala tudi učiteljica iz savinjske šole, ki takšno učilnico uporablja že leta, in učiteljem razložila, kako se uporablja in kaj vse lahko učenci v njej počnejo.

Slovesnosti ob otvoritvi so se udeležile ravnateljica Osnovne šole Trbovlje Petra Čede ter županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič in podžupanja Maja Krajnik.

Ravnateljica OŠ Trbovlje Petra Čede je na otvoritvi dejala: »Vesela sem, da je Občina Trbovlje prepoznala potrebo po takšni učilnici oziroma, da je videla, kaj učenci potrebujejo. Takšna učilnica bo učencem nudila nov in drugačen način razumevanja vsebin. Gibanje in učenje sta namreč zelo povezana. Gotovo bodo prav vsi otroci veseli te učilnice, seveda pa tudi učitelji, čeprav bo to zanje nov izziv, ker se bodo morali naučiti sodobnega načina dela. Glede na to, da se naši učitelji ves čas udeležujejo raznih delavnic, pa mislim, da s tem ne bo težav. Verjamem, da bo učilnica prav vsak dan polna otrok.

Županja Jasna Gabrič se je zahvalila osnovni šoli, da so jim omogočili postavitev te učilnice, saj bodo to šolo nekoč podrli in jo prestavili na novo lokacijo, kjer imajo namen postaviti še več takšnih učilnic, zato bodo povratnih informacij veseli.

Učenci PŠ Alojza Hohkrauta učilnice pred otvoritvijo še niso videli, saj so ustvarjalci želeli, da ostane skrivnost. Prvi pa so jo danes videli najstarejši na šoli, to so učenci 6. razreda, ki so bili ob prihodu v učilnico sprva začudeni, saj v njej ni bilo stolov, kasneje pa navdušeni.

Otvoritev so z nekaj pesmimi popestrili učenci drugega in tretjega razreda.

Sabina Bravec

Foto: Sabina Bravec