Ste komaj čakali dopust, da napolnite svoje baterije in se vsaj malo odklopite? Je ta dopust prehitro minil? Ste se že zelo kmalu po vrnitvi v dnevno rutino počutili prazne in še vedno izčrpane? Se še vedno oklepate prijetnih spominov in čakate na nov dopust? Vedite, da počitnice oziroma oddih niso luksuz, temveč je to nuja za vsakogar od nas. Odmor od dela nam omogoči, da se izklopimo in uživamo, da umirimo svoje misli in da umirimo svoje delovanje. To ne sme in ne more biti namenjeno le nekaj tedenskemu dopustniškemu času na leto. Če želite v svoje življenje vnesti ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, mora biti tudi čas za sprostitev redno uvrščen na vaš urnik. Torej, enako kot hodite redno v službo, hodite redno tudi na sprostitev.

Redno si vzemite čas za odklop

Ni dvoma, da je v današnjem nepredvidljivem in spremenljivem poslovnem svetu ter hitremu tempu dela izziv doseči ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Ker postajamo vse bolj povezani s tehnologijo in socialnimi mediji, postaja vedno težje ločiti naše delo od zasebnega življenja. Posledično to vodi tudi k daljšemu delovnemu času in zmanjšanju časa za privatne ali družinske aktivnosti doma.

Čas za odklop nam omogoča, da se izklopimo in uživamo, je pa tudi odlična priložnost za naše okrevanje, regeneracijo in polnjenje. To je bistveno ne le za dobro počutje, temveč tudi za naše zadovoljstvo z življenjem, naš indeks sreče, konec koncev pa tudi za izboljšanje produktivnosti in osredotočenosti na delovnem mestu.

Ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ima številne pozitivne učinke, med drugim zmanjšuje stresne situacija, manjše je tveganje za izgorelost in več dobrega počutja. To pa seveda koristi tako zaposlenim kot tudi delodajalcem.

Popolnega ravnovesja ni

Marsikdo kar malce zastriže z ušesi, ko sliši besedno zvezo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. V idealnem svetu bi to verjetno za mnoge pomenilo, da po uspešnem dnevu na delovnem mestu preostanek lahko namenijo le in izključno kakovostnemu druženju z družino ali pa se lahko veselo ukvarjajo z lastnim hobijem. To pa je kljub dobrim namenom pogosto neizvedljivo. Ne prizadevajte si za takšno popolno delitev. Če imate šolske otroke, jim boste morda morali pomagati pri šolskih obveznostih, morda vas čaka skrb za ostarele starše. Morda od vas službene delovne obveznosti zahtevajo še nekaj dodatnega časa doma. Lahko vas popoldne oziroma po službi čaka vse našteto. Ob vsem tem se je pomembno zavedati, da se ravnovesje doseže skozi čas, ne pa prav vsak dan.

Tudi kratki odklopi štejejo

Ne bojte se odklopiti. Občasna prekinitev vezi z zunanjim svetom nam omogoča, da si opomoremo od tedenskega stresa. Prav tako nam to daje prostor za druge misli in ideje, čas, da prekinemo rutinska opravila, čas, ki ga namenimo sebi in zdravju ter izogibanju potencialni izgorelosti. Za to ne potrebujete več dni, zadoščajo lahko že redni sprehodi v naravi, ukvarjanje s hobiji, lahko je to tudi na primer sestavljanje lego kock. Pomembno je, da pri tem niste obkroženi z zasloni, velikimi ali majhnimi, da nimate občutka krivde, ker se igrate, da se preprosto za tisto uro ali dve predate aktivnostim, ki vas psihično in fizično ločijo od delovne obveznosti ali stremljenja v zaslone. Čas, ko se sprostite, je ključnega pomena za uspeh in pomagal vam bo, da se počutite bolj polni energije in bolj srečni.

Ne pozabite. Četudi je vaše delo pomembno, ne sme v celoti okupirati vašega življenja. V primeru, da je danes temu tako, ukrepajte. Ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem je izziv in ni samoumevno. Naredite plan, kje in kdaj boste imeli čas zase ali za svojo družino. Če ne gre drugače, naredite urnik. Nato pa se ga držite.

Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovskem podjetju Trenkwalder