Danes je ZMŠT dan namenil ženskam. Pripravlja namreč ženski krog, ki ga bo vodila prostovoljka Marine iz Francije, o tem, kako ljubiti svoje telo. Obrtno-podjetniška zbornica Hrastnik pripravlja delavnico Kako voditi podjetje v času epidemije, ki jo bo vodil dr. Robert Ličen. V Hrastniku pa se lahko tudi cepite brez predhodnega naročila.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 2. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno, na severovzhodu občasno zmerno oblačno. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 10, najvišje dnevne od 22 do 27 °C.

V petek in soboto bo pretežno jasno z jutranjo meglo ali nizko oblačnostjo po nekaterih nižinah.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje bo do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Železokrivnica–Nasipi v Trbovljah bo do 15. septembra, vsak dan od 7. do 17. ure, delna zapora ceste zaradi del pri izvajanju projekta infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik bo do 13. septembra v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik je od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Njiva, izvod Drnovšek, Dolanc (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Trbovlje), TP Mihelca, izvod Partizanski dom (od 10.30 do 12.30 ure) (nadzorništvo Litija) in TP Spodnji Log, tržnica (od 12. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcev, ki so oskrbovani iz TP Gradiške Laze, izvod Tenetiše (od 8. do 11. ure) (nadzorništvo Litija), TP Selo, izvod Ribiški dom (od 8. do 9. ure) (nadzorništvo Zagorje), TP Vovkova Loka, izvod spodnji del (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Ženski krog: Kako ljubiti svoje telo ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes ob 18. uri pripravlja ženski krog, na katerem bodo govorili o tem, kako ljubiti svoje telo. Krog je namenjen ženskam starim od 16 do 30 let. Razmišljale boste o svojem odnosu do telesa in izkusile ustvarjalne načine, kako skrbeti zanj. Naredile boste tudi nekaj dihalnih vaj, vaje sproščanja, delitve in gibanja. Ker bo pogovor vodila prostovoljka Marine iz Francije bo ta v angleškem jeziku. Pogovor bo trajal približno dve uri, pripravila pa ga bodo v naravi, zato imejte s seboj jogo, odejo in blazino ter nekaj vode.

Kako voditi podjetje v času epidemije OOZ Hrastnik

Obrtno-podjetniška zbornica Hrastnik danes ob 18. uri pripravlja delavnico Kako voditi podjetje v času epidemije. Ta bo v Podjetniškem inkubatorju v Hrastniku (Cesta 1.maja 83, Hrastnik). Predaval bo magister ekonomskih in doktor socioloških znanosti dr. Robert Ličen, ki je prvih 15 let svoje kariere deloval v večjih slovenskih proizvodnih podjetjih (Tobačna Ljubljana, Steklarna Rogaška, Akrapovič, Gorenje …).

Cepljenje Hrastnik

V cepilnem centru ZD Hrastnik vsak četrtek cepijo brez predhodnega naročila proti Covid-19. Od 9. do 10. ure cepijo s cepivom Pfizer, od 12. do 13. ure pa s cepivom Janssen (Johnson & Johnson). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Branko Klančar – Preživeli

V foto galeriji F 2.8 v Zagorju je odprta fotografska razstava Branka Klančarja z naslovom Preživeli. Razstava je posvečena zgodbi s srečnim koncem o preživetju Bosanskega planinskega konja, ki mu je grozilo popolno izumrtje. V naravi se je ohranilo le majhno število prostoživečih konj. Njihovo število pa se z močnim prizadevanjem članov društva vztrajno povečuje, tako da prihodnost te vrste ni več tako temna. Danes si lahko razstavo ogledate od 9. do 12. ure.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Cene Vipotnik

Na današnji dan je leta 1972 v Ljubljani umrl slovenski pesnik, prevajalec in urednik Cene Vipotnik, ki spada v generacijo pesnikov iz obdobja tako imenovanih socialnih realistov. Rodil se je 11. novembra leta 1914 v Zagorju ob Savi. Med vojno je bil zaradi sodelovanja z Osvobodilno fronto v italijanski internaciji. Po vojni je najprej postal urednik v Slovenskem knjižnem zavodu, potem pa je postal zelo cenjen in upoštevan urednik v Cankarjevi založbi.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus