Vrtnarija Napret, ki jo najdemo na Marnem na Dolu pri Hrastniku, se ukvarja s pridelovanjem, vzgojo ter prodajo sadik cvetja, zelenjave in zelišč. Skozi leto pripravijo številne dogodke, ki popestrijo dogajanje in so povezani z naravo – Buče, praznik sivke, Cvetje in pivo … Izvajajo tudi predavanja, na katera povabijo zanimive goste iz te stroke, ter sodelujejo pri urejanju kataloga Cvetje za poletje, ki je odličen vir informacij in novosti s področja hortikulture.

Vrtnarija obstaja že od leta 1939, ko so pri hiši Napretovih pričeli s pridelavo paradižnika. Trenutno jo vodi Damjana Čeperlin Napret, ki si je s pridelavo začela služiti kruh leta 1993, takoj po srednji šoli. Njeni predniki pa so se z vrtnarstvom ukvarjali že prej.

»Svoje delo opravljam z velikim veseljem, zanosom in pogumom. Vseskozi se tudi izobražujem in obiskujem sejme. Tudi po svetu,« je povedala Damjana.

Imajo eno zaposleno, v sezonah pa si pomagajo s študenti in dijaki z vrtnarskih šol, ki pri njih opravljajo obvezno prakso. »Ponosni smo, da se pri nas veliko naučijo, zato se tudi z veseljem vračajo,« pravijo. Dodatnih zaposlitev ne načrtujejo, saj je delo sezonsko in delavca težko preživijo celo leto, sploh v zimskem času.

Njihov načrt je stati in obstati. “Cvetje želim vzgajati do smrti ter biti koristna in zaželena v okolju, kjer delam,” pravi Damjana Čeperlin Napret. Za delo z naravo in cvetjem želijo navdušiti tudi otroke, da bodo vedeli, zakaj so rožice na svetu in seveda tudi to, da ne zrastejo v trgovini.

PR objava