Umetniški vodja in flavtist Marko Zupan je tudi v letošnjem letu pripravil (že deveti) Mednarodni glasbeni festival Ursus. Festival je razdelil na tri koncerte. Tretji in zadnji z naslovom Kalifornija bo v soboto, 4. septembra, ob 18. uri na Domačiji Medved v Podkumu v Zagorju. Cena vstopnice je deset evrov.

Na koncertu Kalifornija bodo zaigrali Marko Zupan na flavti, Goran Cetinić Koća na kitari, Tonči Tranfić na klaviaturah, Piero Malkoč na kontrabasu in Boris Žuvela na bobnih. Pridružil se jim bo tudi gost Boris Bizjak na flavti. Igrali bodo filmsko glasbo Clauda Bollinga iz filma California Suite.

Marko Zupan – flavta

Flavtist Marko Zupan je umetniški vodja Mednarodnega glasbenega festivala Ursus in ima pestro mednarodno kariero kot solist, komorni partner, orkestrski glasbenik, improvizator, aranžer in profesor. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Parizu in na Mozarteum v Salzburgu. Od leta 2010 poučuje na Akademiji za glasbo v Splitu. Kot del svojih pedagoških dejavnosti pa vodi tudi tečaje flavte po Hrvaški, Bosni, Sloveniji in tudi na Japonskem.

Goran Cetinić Koća – kitara

Goran Cetinić – Koća se je rodil v Splitu, kjer je pri 11 letih začel igrati kitaro. Do 22. leta se je sam učil kitaro, nato pa začel s poukom. Od leta 2001 dalje nastopa v različnih blues in jazz skupinah. Sodeloval je z mnogimi znanimi hrvaškimi glasbeniki, imel je številne koncerte in nastopal na različnih blues / jazz / etno festivalih. Redno nastopa na najpomembnejših hrvaških blues in jazz festivalih, ki jih predvajajo tudi na hrvaškem državnem radiu in televiziji. Leta 2010 je začel s študijem klasične kitare na Akademiji umetnosti v Splitu, kjer je diplomiral v razredu prof. Gorana Listeša. Je tudi član splitskega kvarteta kitar, blues skupine Otprilike Ovako in jazz skupine Šporkestar.

Tonči Tranfić – klaviature

Kitarist Tonči Tranfić se je rodil leta 1987 v Splitu. Osnovno in srednjo glasbeno šolo je končal v GŠ Josip Hatze v Splitu. Leta 2004 se je vpisal na Akademijo za glasbo v Zagrebu. Nastopal je na številnih koncertih in dosegal visoke ocene na več kot 20 tekmovanjih v kategorijah klavir, klavirski duo in solfeggio. Leta 2009 je diplomiral z odličnim uspehom. Istega leta se je zaposlil kot profesor klavirja na Glasbeni šoli Josipa Hatzeja v Splitu in kot korepetitor-umetniški sodelavec na Akademiji za glasbo v Splitu. Leta 2015 je na String festivalu v Sremski Mitrovici v Srbiji prejel nagrado za najboljšega klavirskega sodelavca festivala. Kot solist nastopa tudi z orkestrom Narodnega gledališča v Splitu v ciklu novoletnih koncertov. Tranfić je umetniški vodja klape Cambi in klape Elektrodalmacija.

Piero Malkoč – kontrabas

Piero Malkoč je rojen v Ljubljani leta 1980. Kot pianist je končal Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani. Diplomiral je v razredu prof. Zorana Markovića na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V času študija je bil član ansambla za moderno glasbo, sodeloval je tudi s številnimi mednarodnimi orkestri pod okriljem Jeunesses Musicales International. Kot solist se leta 2002 predstavil s praizvedbo kompozicije Arhetipi za solo kontrabas in orkester skladateljice Brine Zupančič. Leta 2006 je postal član Slovenske Filharmonije in jo po dveh letih zapustil ter odšel v orkester Mariborske opere. Sodeloval je tudi s Slovenskim Narodnim gledališčem v predstavi Kabaret in z Ljubljansko Dramo v predstavi Ana Karenina. Z glasbenim kolektivom Paramundus je sodeloval v komornih operah Novi Čevlji in Mnemosyne, s katero so zmagali na tednih slovenske drame leta 2007. Bil je član komornih orkestrov: Solisti Piranesi, Gaudeamus … Med drugim je tudi soustanovitelj komornega orkestra Adrianis. Večkrat se je predstavil v različnih komornih zasedbah ter bil član kvinteta Forellius in kvinteta Funtango s katerim je desetletja navduševal in koncertiral na slovenskih in tujih odrih. Leta 2010 je postal solo kontrabasist orkestra HNK v Splitu in profesor na glasbeni šoli Josipa Hatzea.

Boris Žuvela – bobni

Boris Žuvela je diplomiral iz tolkal na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Osem let je bil stalni sodelavec Simfoničnega orkestra Hrvaške radiotelevizije in občasno je sodeloval z Zagrebško filharmonijo in Hrvaškim narodnim gledališčem v Zagrebu. Trenutno živi v Splitu, kjer na glasbeni šoli Josip Hatzea poučuje tolkala in igra v HNK Split.

Boris Bizjak – flavta

Flavtist Boris Bizjak je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani in kasneje končal podiplomsko specializacijo na Ecole Normale de Musique de Paris Alfred Cortot, kjer je pridobil Diplome superieur de concertiste. Boris je osvajal prve nagrade tako doma kot v tujini. Bil je prvonagrajenec mednarodnega tekmovanja v Pikardiji, Francija. V Sloveniji je bil trikrat prvonagrajenec TEMSIG-a kot solist in dvakrat v komorni zasedbi. Koncertiral je kot solist in komorni glasbenik v Sloveniji, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Cipru, Hrvaški, Srbiji, Nizozemski in Kitajski. Njegove izvedbe so predvajali na RTV Slovenija ter Radiu in televiziji Nice. Trenutno deluje samostojno.

SB

Foto: Mednarodni glasbeni festival Ursus