Filatelistično društvo Trbovlje je skupaj z Društvom Trbovlje Novomedijsko mesto (TNM) pripravilo priložnostno filatelistično izdajo posvečeno Rudarju Prometeju, katerega kip stoji na Ostrem vrhu v Trbovljah. Izdali so poštno znamko, razglednico in žig ter na Pošti Trbovlje odprli razstavo z naslovom Rudar Prometej – najvišji meščan Trbovelj.

Filatelistična razstava prikazuje rudarjenje. Tematsko zbirko, ki je bila že prikazana na nekaj razstavah, je zasnoval pokojni član filatelističnega društva Cveto Majdič, dopolnil pa jo je njegov sin Stojan Majdič. Zbirka je kot takšna tudi prvič prikazana.

Vsi trije elementi – razglednica, žig in poštna znamka – se med seboj dopolnjujejo in tvorijo celoto, ki nosi ključne informacije o skulpturi in njenih ustvarjalcih. Poštna znamka, ki jo je oblikoval Darjan Bunta, bo na Pošti Trbovlje na voljo vse do 14. septembra. Razglednica, na kateri najdemo poštno znamko in žig, pa je med uporabniki poštnih storitev še najmanj znana. Filatelisti jo imenujejo maksimum karta ali maksikarta.

Za filatelistično razstavo so se odločili, saj je prenos pisanih sporočil najstarejša prometna-logistična storitev v zgodovini človeštva. Kljub pojavu sodobnih načinov prenosa sporočil velika večina ljudi še vedno pozna in uporablja poštne storitve. Razglednice postajajo vse bolj priljubljene tudi pri mlajših generacijah.

V teh dneh pa na društvu končujejo tudi z urejanjem okolice na Ostrem vrhu, kjer stoji kip Prometeja.

Savus

Foto: Društvo TNM (Trbovlje Novomedijsko mesto)