Glavni cilj ekstremnega in ultra triatlonca iz Trbovelj Iztoka Deželaka v tej sezoni je bil nastopiti na tekmovanju Swissman, svetovni seriji ekstremnega triatlona. Tekmovanje je bilo zaradi epidemije odpovedano, ponudili pa so mu možnost, da se udeleži do sedaj njegove najdaljše preizkušnje Double Ultra Triathlona oz. dvojnega Ironmana. Gre za 452 kilometrov dolgo tekmovanje (7,6 km plavanja, 360 km kolesarjenja in 84 km teka), ki so ga pripravili v avstrijskem Bad Radkersburgu.

Tekmovanje so začeli v soboto ob 9. uri zjutraj s plavanjem. V olimpijskem bazenu je bilo potrebno preplavati 152 dolžin. Sledilo je kolesarjenje dolgo, kot bi šli iz Zasavja do obale in nazaj. Po zaključenem kolesarskem delu pa jih je čakal še dvojni maraton.

Koliko je bilo ustavljanja, počitka in spanja? Le toliko kot je nujno, predvsem za hrano in pijačo. Če hočeš poleg tega, da prideš v cilj, narediti še dober rezultat, spanje ne pride v poštev. Ponoči je močna nevihta otežila vožnjo s kolesom, a tudi to jih ni ustavilo, saj so tekmovalci navajeni trenirati in tekmovati v vseh razmerah.

Menjava s kolesa na tek je pri ultra triatlonih eden težjih delov, a Iztoku je šlo dobro. Močna mednarodna konkurenca s trenutno najhitrejšim ultra triatloncem na svetu Estoncem Rait Rataseppom je narekovala konkreten tempo. Iztok jim je uspešno sledil in dosegel celo tretji najhitrejši čas zadnje discipline (tek).

Tekmovanje, ki bi nas s svojo dolžino pripeljalo od Trbovelj do Münchna, je zaključil po 25 urah in 39 minutah ter osvojil vrhunsko skupno 7. mesto, kar je v elitni zasedbi tekmovalcev velik uspeh.

Po tekmovanju je povedal, da to ni rezultat samo njegovega dela, ampak celotne ekipe, na katero je zelo ponosen.

Savus

Foto: osebni arhiv Iztoka Deželaka