nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Preklic epidemije

Sinoči je Vlada RS sprejela sklep o preklicu splošne epidemije bolezni covid-19. Slovenija se je tako kot prva članica EU odločila za preklic epidemije. S tem pa  avtomatsko niso preklicali tudi vsi ukrepi v zvezi z epidemijo koronavirusa. Odlok o preklicu sicer začne veljati danes, vendar se uporablja šele od 31. maja letos. Takrat se iztečejo tudi interventni ukrepi.

Slovenija ima po besedah premiera Janeza Janše najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije, čeprav država po njegovem prehaja iz obdobja epidemije v obdobje nevarnosti izbruha drugega vala. Vlada je z odločitvijo pohitela in odločitev sprejela na sinočnji dopisni seji, čeprav je bilo iz vrst stroke slišati pomisleke glede preklica epidemije, saj naj bi postopno sproščanje ukrepov šele pokazalo, kako se je epidemija unesla. S preklicem epidemije je vlada preprečila, da bi ukrepi iz prvih dveh protikoronskih svežnjev veljali do konca junija. Zakona o interventnih ukrepih namreč določata, da ukrepi nehajo veljati 31. maja, vendar le če se epidemija prekliče do 15. maja. Vlada je odpravila tudi karanteno po vstopu v državo, izjema so ljudje iz tretjih držav.

Kljub koncu epidemije nekateri ukrepi še vedno veljajo, med njimi prepoved zbiranja na javnih mestih več kot 50 ljudi. Še vedno bodo testirali obolele, bolni bodo morali v osamitev, priporoča se manj stikov, higiena rok in kašlja ter spoštovanje varne razdalje. V prihodnosti bo pomembna tudi usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Od 1. junija dalje bo veljal prvi korona zakon, ki za zavezance prinaša precej manj ugodnosti, kot jih je prinašal  Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije. Delodajalci bodo za zaposlene, razporejene na čakanje na delo doma, Od 1. junija tudi ne bodo več upravičeni do poračuna prispevkov PIZ za zaposlene, ki delajo, ne bo tudi izplačila kriznega dodatka. O plačilu (oziroma roku plačila) regresa za letni dopust se še pogajajo. Delodajalci predlagajo, da bi bil rok izplačila do 31. decembra 2020.

Savus

Foto: arhiv Savus

Isti avtor