Investicijo je predstavil direktor podjetja Termit Anton Serianz. Predstavitve so se udeležili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Zagorja Matjaž Švagan, direktor RRA Zasavje Tadej Špitalar, poslanec Marjan Dolinšek in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti.

Termit velja za vodilnega proizvajalca izdelkov iz kremenovega peska, kamor sodi proizvodnja jeder za livarsko industrijo in izdelava pomožnih livarskih sredstev. Predsednik uprave družbe Anton Serianz, ki je že marca z odločitvijo seznanil zagorske občinske svetnike, je povedal, da je Termit lani prodal za 19,3 milijona evrov izdelkov, ustvaril pa 41.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Podjetje, ki že zdaj izvaža v večino evropskih držav, ima do leta 2022 smele načrte. Povečati želi prodajo in delež izvoza.

Lani junija so v Moravčah, kjer ima družba sedež, postavili okrog 4000 kvadratnih metrov veliko jedrarno. Ta se je zaradi bistveno povečanega povpraševanja izkazala za premajhno. Jedra namreč po izdelavi premažejo, sušijo, pakirajo in skladiščijo. Zaradi premalo prostora so zato iskali lokacijo za postavitev dodatne proizvodne hale, ki so jo našli v Zagorju ob Savi. V novi proizvodni hali naj bi službo dobilo okrog 60 ljudi.

V krajšem kulturnem programu ob predstavitvi investicije v Zagorju so nastopili člani Pihalnega orkestra Svea in otroški pevski zbor Sonček Vrtca Zagorje.

ZT