Štirje zasavski rockerji – Sergej Škofljanec (vokal, kitara), Gregor Juvan (klaviature), Matej Gosak (bobni) in Nac Baumgartner (bas kitara), so v Gregorjevi domači garaži pričeli s preigravanjem rockerskih klasik iz sedemdesetih let, pa tudi starejših. Po nekaj uspešnih in zelo obiskanih koncertih v hrastniškem klubu so v Kotredežu prvič nastopili na moto zboru. Organizatorji zbora, MC Satans Brothers, s svojim predsednikom Pilkom na čelu, so tako Razvalinam podstavili odlično odskočno desko, ki jih je v naslednjih letih ponesla na koncertne odre tudi izven domovine, na Hrvaško in v Italijo. Zaradi različnih mnenj in nesoglasij se je postava prvotne zasedbe v vseh letih ustvarjanja kar nekajkrat zamenjala. Vendar so skupni interesi znova združili staro skupino leta 2005, ko so v domačih Trbovljah organizirali brezplačni koncert na prostem ob deseti obletnici benda, nato pa so se odpravili na krajšo turnejo po Hrvaški in Bosni.

O pravem rokenrol stilu življenja članov skupine lahko sicer le ugibamo, dejstvo pa je, da so Razvaline v času svojega delovanja požele odlične uspehe ne samo pri domači publiki, temveč so s svojo iskrenostjo, ljubeznijo do glasbe in trdoživostjo na odru pritegnili poslušalce z različnih delov sveta. Njihova značilnost je bila tudi spontanost; niti dva koncerta nista zvenela enako, saj je bilo vse bolj ali manj prepuščeno improvizaciji in občutkom. Na enem najbolj odmevnih koncertov, kjer so Razvaline na moto zboru gostili MK Staaari Rokeri, so igrali skupaj z legendami jugoslovanskega rocka Divlje jagode, Atomsko sklonište in Time.

V drugi polovici prejšnjega desetletja so se njihove poti razšle. Sergeja, ki po mnenju mnogih velja za najboljšega vokalista v Sloveniji, v zadnjih letih spremljamo v zelo uspešnem hard rock bendu San Di Ego. Na pobudo Gregorja, ki je sicer že dlje časa poslušal vprašanja predvsem starih oboževalcev, kdaj se bodo Razvaline znova pojavile na odru, se (sedaj ne več tako mladi) fantje vračajo »na kraj zločina«, v domače Trbovlje. S prvo originalno zasedbo skupine, kjer bo le basista menjal član kasnejše zasedbe Sandi Ževart, bodo v petek, 1. junija, v Domu Svobode pokazali, da so v letih ustvarjanja povsem upravičeno osvojili oznako trdoživih in neizprosnih rockerjev. Koncert, ki ga organizira Kavarna DDT pod vodstvom Barbare Zakrajšek, bo enkratne narave.

Na koncertu bodo kot gostje nastopili Chainbrake. Koga povabiti, sploh ni bilo dileme, pravi Gregor. So namreč edini pravi, obetavni rockerji iz Trbovelj in prav je, da jih vidijo in slišijo tudi oboževalci Razvalin. Skupina Chainbrake je sicer že dodobra uveljavljena v zasavskem prostoru. Jan Ostrožnik (vokal, kitara), Simon Hribovšek (kitara), Matej Hribovšek (bobni) in Rok Leskovec (bas kitara) so, tako kot njihovi starejši vzorniki, pričeli s preigravanjem rock glasbe v domači garaži. Za seboj imajo že kar nekaj uspešnih nastopov, posvečajo se tudi avtorskim skladbam. Njihovim nastopom poleg povezanosti, melodičnosti, posebne odrske energije, srčnosti do igranja, ustvarjanja in poštene doze pravega rokenrola daje unikatnost Janov izjemen vokal.

»Njihova mladost je adut, na katerega gre staviti in če fantje ne bodo prehitro vrgli puške v koruzo, bo o njih še govora,« je pred 23 leti o Razvalinah zapisal Jure Nagode. O njih se je govorilo. O njih se še govori. Zverine Razvaline? Kultne Razvaline? Žive Razvaline? Odgovore ponuja koncert.

Jerca Vučetič Nagode