Občina Trbovlje praznuje svoj občinski praznik 1. junija. Na ta dan so se leta 1924 pripadniki Proletarskih akcijskih čet spopadli s pripadniki Orjune, ki so skozi Trbovlje pripravili povorko in se namenili razviti svoj prapor. Letos bo praznik zaradi koronavirusa potekal drugače kot ponavadi. Vseeno nanj opozarjajo zastave in čestitka županje Jasne Gabrič vsem občankam in občanom Trbovelj.

»Ob prazniku občine županja Jasna Gabrič skupaj s sodelavci želi vsem občanom in občankam vse dobro in prijetno praznovanje. Kljub situaciji v državi in dejstvu, da bo letošnje praznovanje praznika prilagojeno razmeram, pa nas veseli dejstvo, da vam lahko ob 1. juniju postrežemo z informacijo, da v Trbovljah beležimo povečanje števila prebivalstva. Gibanje števila prebivalstva predstavlja pomembno informacijo o tem, kako zanimiva je neka občina za občane, državljane. Vse od leta 1995 je bilo v Trbovljah zaznati trend upadanja števila prebivalstva, od leta 2016 naprej se je trend začel umirjati, od letošnjega leta dalje pa beležimo nadpovprečno povečanje števila prebivalstva v primerjavi z gibanjem prebivalstva v Sloveniji. Takšne statistike smo seveda zelo veseli, saj to med drugim pomeni, da smo kot občina zanimivi, tako za naše občane kot tudi prebivalce izven naše občine, z vsemi načrtovanimi projekti pa želimo ta trend ohranjati tudi v prihodnje,« so zapisali v županjinem kabinetu ob prazniku.

Spopad z Orjuno

Občina Trbovlje praznuje svoj praznik 1. junija v spomin na spopad z Orjuno leta 1924. Na nedeljsko jutro, 1. junija 1924, se je ob deseti uri dopoldne okrog 800 oboroženih Orjunašev, osovraženih med delavci, posebej rudarji, zbralo na trboveljski železniški postaji. Skupaj z vojaško godbo so odkorakali proti mestu. Pred rudarskim domom sredi Trbovelj jih je v zasedi pričakalo 60 do 70 borcev Proletarskih akcijskih čet. Godbenike so spustili mimo, potem pa napadli zastavonoše in funkcionarje Orjune. Orjunaši so odgovorili z ognjem.

Po nekajminutni izmenjavi ognja sta streljanje prekinili dve ročni bombi, ki so ju pripadniki Proletarskih akcijskih čet vrgli med udeležence povorke. Spopadajoči strani sta se razmaknili, ogenj je terjal nekaj življenj ter poškodoval več ljudi. Orjunaši so potem v meščanskem delu Trbovelj razvili svoj prapor. V znak maščevanja so orožnikom odvzeli pridržanega rudarja Franca Fakina in ga v kamnolomu v zgornjih Trbovljah mučili in ubili. Nato so vdrli še v rudarski dom in ga zažgali. Oblasti so v mesto napotile vojsko, ki je do večera zasedla Trbovlje in vzpostavila mir.

Savus

Foto: arhiv Občine Trbovlje