Splošna bolnišnica Trbovlje (SBT) je danes, 16. septembra, prejela novo, sodobno napravo BL70 za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica. Napravo sta v okviru dobrodelnega projekta podarili družba T-2 in društvo Slojenčki.

Trboveljska bolnišnica je postala že peta ustanova s to tehnološko najsodobnejšo napravo za oskrbo novorojencev z zlatenico v Sloveniji, ki je na evropski trg prišla v letošnjem letu. Prva je napravo dobila postojnska porodnišnica, dobili pa jo bodo v vseh štirinajstih.

Ob predaji nove naprave so spregovorili direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje dr. Romana Martinčič, koordinatorka projekta za društvo Slojenčki Andreja Verovšek in član poslovodstva družbe T-2 za področje prodaje in marketinga Gregor Štampohar.

Direktorica SBT dr. Martinčič je ob predaji dejala, da je kljub temu, da je trboveljska bolnišnica najmanjša v državi, ta zelo pomembna za našo regijo. V lanskem letu so zabeležili 455 porodov. »Naše osebje prejema mnogo pohval in zahval za kakovostno obravnavo ter skrb tako za mamice kot za novorojenčke. Na to smo izredno ponosni. Ponosni pa smo tudi na to, da smo že vrsto let certificirani kot novorojencem prijazna bolnišnica,« je dodala.

Koordinatorka projekta za društvo Slojenčki Verovšek je povedala, da je bil povod te dobrodelne akcije poznavanje razmer v slovenskih porodnišnicah, saj je predsednica društva Slojenčki zaposlena v eni izmed njih. »Vedeli smo, da porodnišnice denarja za potrebno aparaturo nimajo. Pred nekaj leti smo začeli z dobrodelno akcijo, na kateri smo zbrali dovolj denarja, da smo lahko ustanovili društvo Slojenčki. Sedaj vsako leto zbiramo informacije o tem, kakšne so potrebe slovenskih porodnišnic in donatorje prosimo, da prispevajo nekaj sredstev. Letos se je na nas obrnilo podjetje T-2, s katerim smo se odločili, da vsem slovenskih bolnišnicam podarimo fotolučke, za katere smo preverili, da so še posebej dobre in napredne ter da ne pomagajo samo novorojenčkom z zlatenico, ampak tudi osebju,« je povedala. In dodala: »Res sem vesela, da sem danes tukaj v takšni družbi in da sem vas spoznala. Vesela sem, da smo odšli malce ven iz središča Slovenije, saj je tudi v takšni manjši bolnišnici lepo. Te so namreč za mamice še toliko bolj dragocene.«

Nekaj besed pa je spregovoril tudi Gregor Štampohar iz družbe T-2, ki je direktorici in celotni ekipi najprej čestital za pridobitev nove naprave. »Poleg osnovne dejavnosti, ki jo opravljamo v družbi T-2, vsako leto poskušamo narediti tudi nekaj dobrega in s povezati Slovenke in Slovence. Letos smo se odločili, da pomagamo našim najmlajšim. Zelo smo ponosni, da bomo lahko vseh 14 slovenskih bolnišnic opremili s fotolučkami. Ker smo prejeli več sredstev, kot so stale te naprave, pa bomo letos pripravili še kakšno prireditev in rešili še kakšen problem,« je dejal.

Direktorica dr. Romana Martinčič se je na koncu zahvalila za prejeto vrhunsko aparaturo in vsem, ki izpeljujejo dobrodelne akcije, saj z njimi skrbijo, da smo kljub časom, v katerih se nahajamo, še vseeno povezana družba.

Sabina Bravec

Foto: Sabina Bravec