V torek, 11. februarja, so na OŠ Ivana Cankarja Trbovlje gostili motivirane športnike različnih panog. Čeprav so za njimi prav posebne življenjske preizkušnje, cilj svojih delovanj iščejo in najdejo v športu.

Kljub različni starosti, različnih športnim znanjem in izkušnjam, so otrokom ponudili enak pristop k športu: Kjer je volja, tam je moč za uspeh.

Da bi otroci (in odrasli) vsaj za trenutek stopili v njihove “čevlje”, v položaj oseb, ki se spopadajo z raznimi omejitvami v vsakdanjem življenju in pri delu, so bili pri izvajanju raznih športnih aktivnosti prisilno omejeni: igrali so košarko sede v invalidskih vozičkih, si podajali žogo z zavezanimi očmi, sede na tleh igrali odbojko in s prevezanimi očmi izvajali razne naloge na postavljenem športnem poligonu.

Kako se spremenijo pravila igre, kako se spremeni dojemanje igre, kako se spremeni premikanje med igro, so učenci lahko spoznali, ko so skupaj z gosti zaigrali odbojko sede na tleh.

Poleg predstavitve športnih aktivnosti v telovadnici sta predstavnika Zveze za šport invalidov oziroma Paraolimpijskega komiteja učencem predstavila svoje izkušnje oziroma športne paraolimpijske igre in naše uspešne športnike – invalide. Prvi je ob osebnih fotografijah predstavil svojo življenjsko zgodbo – od poškodbe pri šestnajstih, vseh športnih dosežkov, potovanj, odnosov do bližnjih in preizkušnje z novo boleznijo. Svetoval jim je previdnost in odgovornost, skušal jih je prepričati, da je življenje lepo in lahko polno različnih doživetij ter sreče, tudi če si gibalno ali kako drugače oviran. Zatrdil jim je, da po njegovem mnenju meja ni.

Predstavnik Paraolimpijskega komiteja pa je ob posnetkih z olimpijskih iger v Riu in Pjongčangu predstavil najuspešnejše paraolimpijce in njihove dosežke. Predstavil je športne panoge, v katerih lahko sodelujejo in tekmujejo, kategorizacije, prilagoditve in dosežke posameznih športnikov.

JD in MLD

Foto: arhiv OŠ ICT

Prejšnji članekMoja poklicna prihodnost
Naslednji članekPravljična Sveta gora