četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Moja poklicna prihodnost

V sejni dvorani Občine Trbovlje so v četrtek, 13. februarja, je Društvo prijateljev mladine Trbovlje pripravilo že 30. občinski otroški parlament. Letos je bila izbrana tema Moja poklicna prihodnost. Prisotne je pozdravila podžupanja občine Trbovlje Maja Krajnik, sodelovalo pa je 23 učencev iz vseh treh trboveljskih osnovnih šol.

Mladi parlamentarci že aktivno razmišljajo o svoji poklicni prihodnosti, čeprav se jim zdi sprejeta odločitev v osnovni šoli še prehitra. Vsekakor se zavedajo tega, da z leti odraščajo, pridobivajo izkušnje in se lahko njihova poklicna prihodnost hitro spremeni. V prihodnosti vidijo poklice, ki bodo vedno bolj povezani s tehnologijo in robotiko. Poudarili so pomembnost izobraževanja, pridobivanja izkušenj, tudi v tujini, vendar z zavedanjem, da se bodo vedno radi vračali v domači kraj.

Sprejeli so kar nekaj sklepov:

  1. Poklicno pot izbereš glede na tisto, kar te veseli, a vseeno v sorazmerju z zasluženo plačo, ki omogoča dostojno življenje in čas za družino.
  2. Pomembno je imeti oporo družine, prijateljev, šole pri nadaljnjem odločanju za poklicno pot.
  3. Kamorkoli te pot zanese, je pomembno, da vedno veš kje je tvoj dom.
  4. Poklicna prihodnost je še na široko odprta, saj se z leti želje in cilji spreminjajo.
  5. Delovna doba je dolga, zato je pomembno najti poklic, katerega rad opravljaš. Po vseh aktivnih poklicnih letih bi morala biti višina pokojnine takšna, da posamezniku omogoča dostojno življenje.

Na regijskem otroškem parlamentu, ki bo predvidoma 16. marca v Hrastniku, bodo občino Trbovlje zastopali sledeči učenci: Lucija, Jaša in Žiga iz OŠ Trbovlje, Žana iz OŠ Ivana Cankarja in Hana iz OŠ Tončke Čeč.

LI

Foto: arhiv DPM Trbovlje

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor