V tokratni seriji nasvetov na temo varovanja okolja bomo pogledali, kaj sodi v posamezne zabojnike za ločevanje odpadkov. Po zabojniku za steklo poglejmo še, kaj sodi v zabojnik za papir.

V zabojnike za papir sodijo kartonska embalaža in lepenka, časopisi, revije, ovojni papir, zvezki in knjige, kuverte (tudi takšne z okencem) in pisarniški papir.

V zabojnike za papir po podatkih spletne strani locevanjeodpadkov.si ne smemo odlagati papirnatih krožnikov in drugih z živili umazanih papirnatih izdelkov, papirnatih brisač in uporabljenih robčkov (slednji sodijo med biološke odpadke), povoščenega papirja in plastificiranega papirja (spada med mešane odpadke), lončkov za kavo (ti so znotraj prevlečeni s plastiko in jih ni mogoče ločiti na posamezne materiale) in selotejpa.

Omeniti velja, da reciklaža, čeprav v večini primerov pomeni prihranek energije in materialov, ne sme biti izgovor, da brezglavo mečemo papirne izdelke v smeti. Pri nas se reciklirajo samo materiali, katerih reciklaža se finančno izplača, poleg tega pa tudi reciklaža še vedno porablja energijo. 

Rabljen papir zato, preden ga reciklirate, porabite v domačem gospodinjstvu (na primer za pisanje nakupovalnih seznamov in seznamov opravil ali za ustvarjanje z otroci). Če se le da, kupujte papirne izdelke iz recikliranega papirja.

MD

Foto: arhiv Savus