nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Neželeni učinki zdravil – kako z njimi

Zdravila nas pozdravijo ko smo bolni, nam olajšajo bolečino ali preprečujejo dolgotrajne posledice pri kroničnih boleznih. Kljub temu včasih povzročajo tudi neželene učinke.

Kaj povzroča neželene učinke?

Vse povzroča neželene učinke, tudi hrana. Zato ne prenehajte jemati zdravilo takoj, ko jih opazite – to velja predvsem za zdravila, ki so nujno potrebna za zdravljenje. Seveda pa jih ne smete sprejeti brezpogojno.

Neželeni učinki so prisotni pri skoraj vseh zdravilih. Večinoma povzročajo bolečine v trebuhu, slabost, diarejo ali zaprtje – kar je normalno, saj potujejo skozi prebavni sistem. Nekatera zdravila – antidepresivi, mišični relaksanti, zdravila za zniževanje krvnega tlaka ali krvnega sladkorja – lahko povzročajo vrtoglavico. Lahko ste razdražljivi, zaspani … Nekatera zdravila lahko povzročijo, da pridobivate na telesni teži, motijo spanec ali vplivajo na spolno funkcijo.

Nova zdravila

Pri predpisu novega zdravila se pozanimajte kateri so najpogostejši neželeni učinki in če sčasoma izzvenijo. Ko začnete jemati novo zdravilo, opozorite farmacevta in zdravnika na pojav novih simptomov – vključno s spremembami v spolnosti, kar bolniki pogosto zamolčijo.

Če neželeni učinki sčasoma izzvenijo, vam bo farmacevt ali zdravnik svetoval naj zdravljenja ne opustite in jemljete zdravilo še nekaj časa. V drugih primerih vam lahko zniža odmerek, predpiše novo zdravilo ali doda zdravilo, ki bo omililo neželene učinke (npr. zdravilo proti slabosti).

Zdravilo lahko zamenjate

Nimajo pa vsa zdravila iste skupine enakih neželenih učinkov. Zato lahko zdravnik zamenja oz. predpiše novo zdravilo iz iste skupine. Včasih so namreč neželeni učinki samo odraz pomožnih snovi v zdravilu (npr. laktoze).

Sprememba dela dneva ali glede na obrok hrane, ko vzamemo zdravila, lahko vpliva na izražanje neželenih učinkov (npr. če smo po antidepresivih zaspani, jih vzamemo zvečer pred spanjem oz. jemanje nekaterih zdravil na tešče). Posvetujte se s farmacevtom ali zdravnikom

Zaželeno je, da imate pri posvetu s farmacevtom ali zdravnikom s seboj seznam zdravil, ki jih jemljete. Včasih namreč lahko tudi kombinacija zdravil ali prehranskih dopolnil povzroči neželene učinke. Zapomnite si, da je nov simptom lahko neželen učinek zdravila in če ne poveste vsega ozadja, lahko zdravnik diagnosticira novo bolezen.

Sprememba življenjskega sloga

Pri nekaterih zdravilih je potrebna tudi sprememba življenjskega sloga (recimo omejitev vnosa alkohola, izogibanje določeni hrani, …). Nekateri antidepresivi lahko povzročijo nabiranje telesne teže, zato je potrebno prilagoditi prehrano in gibanje. Nekatera zdravila za zniževanje krvnega tlaka ali redčenje krvi ne učinkujejo, če sočasno uživate sok grenivke ali jeste hrano, bogato z vitaminom K. Lahko se vam spremeni toleranca na sonce – zato je potrebna zaščita s kremami ali oblačili.

Nekateri neželeni učinki se lahko tolerirajo – predvsem če je več dejstev v prid zdravila kot proti, če pa vas zelo motijo ali celo ogrožajo, pa obvestite zdravnika, da vam bo zamenjal zdravilo. Ne prenehajte jemati oz. spremeniti odmerjanja brez posveta – sploh če se zdravite za ogrožajočo bolezen.

Sodelujte pri svojem zdravljenju in delite s farmacevtom in zdravnikom pomembne informacije o svojem zdravju in zdravljenju.

Pregled uporabe zdravil

V naši lekarni se lahko naročite in opravite Pregled uporabe zdravil, kjer vam izdelamo tudi osebno kartico zdravil. Takrat se pogovorimo o zdravilih in prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete, njihovem odmerjanju, možnih neželenih učinkih, interakcijah, …

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Isti avtor