V zadnjem tednu poletnih počitnic za bodoče devetošolke in devetošolce v prostorih GESŠ Trbovlje profesor kemije Aleksander Medveš pripravlja poletno šolo kemije. Za ogrevanje objavljamo zanimiv kemijski eksperiment, ki ga lahko izvedete kar v domači kuhinji, lahko pa vam prinese tudi lepo nagrado.

V prejšnjem nagradnem kemijskem eksperimentu smo spraševali, kaj se zgodi, če v kozarec damo ledene kocke, na kocke pa stresemo tri jedilne žlice soli.

Se bo led stalil in se spremenil v mlačno vodo? Se bo led stalil, temperatura bo padla, na zunanji strani kozarca pa se bo začel delati led? Se bo sol prilepila na ledene kocke?

Pravilen je drugi odgovor. »Sol je sestavljena iz natrijevih in kloridnih ionov, ki se med sabo privlačijo. Če hočemo te ione ločiti, kar se dogaja pri raztapljanju soli, potrebujemo energijo. Sol tako pri raztapljanju odvzame energijo edini stvari, ki je v okolici, torej ledu. Zato temperatura pade. Led, ki nastane na zunanji strani kozarca, je zračna vlaga, ki je zmrznila,« pojasnjuje profesor kemije Aleksander Medveš.

Za vas pa smo pripravil že nov kemijski eksperiment.

EKSPERIMENT: V dva- do tridecilitrski kozarec nalijemo en deciliter kisa ter dodamo nekaj kapljic tekočega detergenta za posodo, lahko tudi tekočega mila, in pomešamo, da se detergent (milo) raztopi. Dodamo čajno žličko sode bikarbone. Kaj opazimo?

  1. Soda bikarbona se raztopi v kisu, kis se razbarva.
  2. Kis se začne peniti, pena se dvigne.
  3. Kis reagira s sodo bikarbono, dobimo kroglice

Pravilen odgovor nam na info@savus.si sporočite do vključno petka, 23. avgusta, do polnoči. Zraven pripišite tudi svoje kontaktne podatke (ime, priimek, domači naslov). Med vsemi poslanimi pravilnimi odgovori bomo izžrebali nekoga, ki bo prejel veliko, mehko brisačo in kuponček za celodnevno kopanje v Thermani Laško (plača eden, kopata se dva).

Če vas kemija zanima in bi radi preizkusili še več zabavnih eksperimentov, vabljeni, da se med 26. in 28. avgustom udeležite brezplačne poletne šole kemije, ki jo bo v prostorih GESŠ Trbovlje v dopoldanskih urah vodil profesor kemije Aleksander Medveš. Prijave so obvezne, Medveš jih sprejema na e-naslov aleksander.medves@gess.si. Na gimnaziji imajo tudi kemijski krožek, ki se med šolskim letom srečuje ob sredah popoldan po dve šolski uri.

Ravnanje z osebnimi podatki

Sodelujoči v nagradni igri so seznanjeni s pravili nagradne igre in se zavezujejo, da jih bodo upoštevali. S sodelovanjem v nagradni igri se strinjajo in omogočijo izdajatelju Zavodu Savus, Mestni trg 5a, 1420 Trbovlje, da zbira in obdeluje posredovane osebne podatke za namen nagradne igre, objave imena in priimka ter kraja bivanja v spletnem časopisu Savus, po potrebi tudi v časopisu Savus ter na strani Savusa na družbenih omrežjih Facebook in Instagram. Izdajatelj bo na posredovane e-poštne naslove tedensko pošiljal elektronsko pošto z novicami iz Zasavja in okolice. Izdajatelj obdeluje posredovane osebne podatke v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov in veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Prenehanje uporabe in izbris osebnih podatkov lahko sodelujoči zahtevajo pisno ali elektronsko na naslov izdajatelja.

Savus

Foto: arhiv Savus