Iz stavbe STT bodo strokovno odstranili sgrafitt umetnika Maksa Kavčiča in ga verjetno spravili v trboveljski kulturni hram, Delavski dom. Izjemen slikar, scenograf, restavrator in še kaj je ustvaril vrezanko leta 1953 po naročilu tedanjega vodstva tovarne. Na ploščici pod sgrafittom, ki je plemenitil eno od večjih pisarn v STT, je zapisano: SGRAFITO -1953- Ak. Slikar Maks KAVČIČ Maribor.

Podjetje Toming inženiring je že pričelo z rušenjem objektov bivše strojne tovarne, kjer bo zrasla novogradnja, namenjena predvsem trgovski dejavnosti. V zapuščenih prostorih je ostalo malo stvari, pa vednar bi obiskovalci še lahko našli kakšno malenkost. Tisto, kar se je zdelo pooblaščenim, pa tudi nepooblaščenim pomembno in vredno, pa so v letih zapuščenosti seveda eni in drugi odnesli. Sgrafitt odnesti niso mogli, verjetno bi končal pod buldožersko roko in bil za vedno uničen, če ga ne bi odkril Aleš Leko Gulič in nanj opozoril pristojne in javnost.

Občina Trbovlje se je v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo RS in lastnikom kompleksa STT, podjetjem Toming inženiring, dogovorila, da se do 15. septembra 2019 zaustavijo dela v STT.  Do takrat naj bi ekipe Ministrstva za kulturo poskrbele za odstranitev in ohranitev sgraffita Maksa Kavčiča, so sporočili iz Občine Trbovlje in dodali, da bo Ministrstvo krilo tudi stroške restavracije. »Zahvaljujemo pa se tudi lastniku, ki je z zaustavitvijo del, kar sicer zanj predstavlja še dodaten strošek in pa drugačno organizacijo dela, kljub temu omogočil, da se delo umetnika ohrani,« so na Občini hvaležni lastniku objekta.

V sporočilu za javnost so dodali še opozorilo: »Želeli bi opozoriti vse, ki se nepooblaščeno sprehajate po gradbišču, da je to nevarno in prepovedano, saj gre za gradbišče, kjer veljajo posebna pravila. Zato prosimo, da ne prestopate ograj, da se ne sprehajate po gradbišču ali stavbi. To ni turistična znamenitost ampak gradbišče. V imenu izvajalca se zahvaljujemo za razumevanje!«

Sgrafitt

Na wikipediji boste našli o sgrafittu naslednje pojasnilo: Sgraffito ali vrezanka (ital. sgraffiare – spraskati, ostrgati) je zidna slikarska tehnika, ki je predvsem primerna za dekoracijo fasad, uporablja pa se tudi za dekoracijo notranjosti tako javnih kot zasebnih objektov. Zelo razširjeno je istovetenje sgrafitta z grafiti, kar pa ni povsem natančno. Praviloma je beseda grafiti splošen pojem za vse vklesane zidne dekoracije in napise, medtem ko je sgrafitto le ena od tehnik zidne poslikave in njen proizvod.

Maks Kavčič

Rodil se je 22. maja 1909 v Zgornjem Porčiču, umrl je 18. februarja 1973 v Mariboru, ki mu je bil zvest vse življenje. Z izjemno energijo se je razdajal na mnogih področjih. Sodobniki so ga poznali kot prepoznavnega akademskega slikarja, bil je iskan in cenjen scenograf, odličen restavrator, iskriv pedagog ter strasten glasbenik. Diplomiral je leta 1937 na akademiji v Zagrebu. Od 1940 je poučeval na učiteljišču v Mariboru. Med leti 1947 do 1949 se je izpopolnjeval na specialki za konservatorstvo in tehnologijo umetnin v Pragi, od 1961 do 1973 pa je bil redni profesor na mariborski Pedagoški akademiji.

Kavčičev slikarski opus obsega dela v olju, gvašu in lavirani risbi. Za njegove haloške, prekmurske, istrske in sredozemske pejsaže je značilen subtilen kolorizem; figure je sprva risal realistično in v mehkih tonskih prehodih, pozneje pa v ostrih obrisnih linijah.

Kavčič je bil tudi scenograf. Njegov slikoviti in domišljijsko razgibani scenografski opus obsega preko 40 scenskih postavitev v mariborski in ljubljanski operni hiši.

Savus

Foto: Aleš Leko Gulič in Wikipedija