Komunala Trbovlje je na Zbirnem centru Neža v Trbovljah postavila nov kotiček za vse, ki bi želeli še delujoče aparate oddati v ponovno uporabo. Najdete ga pod nadstrešnico (2. boks), označen pa je z rumeno barvo in tako nezgrešljiv.

V kotičku zbirajo tako velike aparate (pralni in pomivalni stroji, pečice, štedilniki, hladilniki, zamrzovalniki …) kot male aparate (orodje za dom in vrt, mali gospodinjski aparati, avdio-video in foto oprema, monitorji in televizorji z ravnim zaslonom, računalniki, mobilni telefoni, igrače in aparati na elektriko ali baterije). Zbranim aparatom bodo preverili funkcionalnost in električno varnost ter jih po ugodni ceni vrnil na trg ali pa jih podarili.

Kotiček je postavila družba ZEOS v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno skupaj z Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD ter lokalnim partnerjem Javno podjetje Komunala Trbovlje.

Vsako leto se med zbranimi e-odpadki najde v povprečju 1–2 % takšnih naprav, ki nato končajo v predelavi materiala. S tem skrajšamo njihovo življenjsko dobo ter prispevamo k večji porabi in onesnaževanju naravnih virov. Najbolj trajnostni aparat je tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga uporabljamo čim dlje. V Evropski uniji in tudi v Sloveniji že uvajajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z odpadki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Krožno gospodarstvo je nov model, znotraj katerega vsi materiali krožijo in se ponovno uporabijo. Ponovna uporaba je za našo prihodnost zelo pomembna.

Zanimivost

Pametni telefoni vsebujejo preko 60 elementov, ki izvirajo iz različnih koncev sveta. Vsebujejo tudi kritične surovine, to so tiste, ki so za gospodarstvo zelo pomembne, jih pa težko dobimo in skoraj ne recikliramo. Pri pametnih telefonih, ki jih v Evropi v povprečju uporabljamo dve leti in jih letno kupimo skoraj 1,5 milijarde, bi lahko s podaljšanjem njihove uporabe za še eno leto prihranili 2,1 milijona ton izpustov toplogrednih plinov.

»Ko govorimo o varovanju okolja, je pravilno ločevanje e-odpadkov vsekakor zelo pomembno. Poskrbeti moramo, da bi bilo teh odpadkov čim manj. S tem, ko odslužene in še delujoče aparate predajamo v ponovno uporabo, jim podaljšujemo življenjsko dobo in ustvarjamo manj odpadkov,«  je povedal direktor družbe ZEOS Emil Šehić in dodal, da bomo s postavitvijo kotička za ponovno uporabo naredili korak naprej k prehodu na krožno ravnanje z električno in elektronsko opremo.

Direktor Komunale Trbovlje Tomaž Trotovšek pa je ob tem poudaril pomen ozaveščanja občanov o pravilnem ravnanju s predmeti, ki jih ne potrebujejo več: »Upamo, da bo kotiček za oddajo še delujočih aparatov občane spodbudil k razmisleku o tem, kako ravnajo z aparati, s čimer bomo dolgoročno zmanjšali količino po nepotrebno zavrženih predmetov.«

Savus

Foto: Komunala Trbovlje


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekPonovitev izpitne vožnje v Trbovljah