Košarkarski klub Zagorje je letos septembra praznoval 70. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti vsak četrtek ob 17. uri objavljamo zgodbe iz brošure, ki sta jih zbrala in uredila Pavel Kotar in Roman Rozina. Danes objavljamo zadnji, osmi del. Sedmi del si lahko preberete na tej povezavi.

V koledarsko leto 2016 so košarkarji stopili z novim imenom, Košarkarsko društvo Zagorska dolina si je nadelo tradicionalno ime Košarkarski klub Zagorje.

V sezoni 2016/2017 je bila ekipa le malenkost spremenjena, nova igralca sta bila Ambrož Kajtna in Dejan Hutar, trenersko delo pa je prevzel Sebastjan Ponjević. Uvrstitev so popravili za dve mesti, sedmo mesto je sodilo že v boljšo polovico ekip.

Kljub članski košarkarski ekipi niso popuščali pri delu z mladimi. Pionirska ekipa se je leta 2017 udeležila mednarodnega turnirja v Ostravi, kamor jo je popeljal trener Blaž Bergant, ki se je vrnil po dolgih letih, ko je deloval v različnih klubih po Sloveniji. Dve leti kasneje je pionirsko ekipo tja odpeljal trener Timotej Tomažič.

Članska ekipa je po dveh letih nabiranja izkušenj in znanja postala zrelo moštvo, zato so se začeli spogledovati z opaznejšimi dosežki. V sezoni 2017/2018 so igrali zrelo in hkrati dopadljivo košarko, nagrada pa je bila končno drugo mesto in napredovanje v 3. slovensko košarkarsko ligo. Trener je bil Sebastjan Ponjević, igrali pa so Gaj Krznarič, Primož Perko, Blaž Božjak, Žan Kos, Urban Vozel, Martin Kosin, Vito Štibernik, Dejan Hutar, Matija Kosin, Tomaž Martinčič, Martin Grešak, Aljaž Jerin, Jure Potrpin, Mario Markotič, Črt Eberl, Žiga Zupančič in Edin Husičić

V višjem tekmovanju je ekipa prvo leto zasedla osemnajsto mesto, v sezoni 2019/2020 pa je bila trinajsta. Prvenstvo 2020/2021 se je zaradi korona virusa prekinilo že po štirih odigranih krogih. Člansko ekipo je že pred okrnjeno sezono zapustil najboljši igralec Martin Kosin, ki je odšel v Košarkarski klub Litija.

Dobro delo z mladimi je tudi v zadnjem obdobju izpostavilo nekaj talentiranih igralcev. Igralec pionirske ekipe Bakir Mehinagić se je uvrstil v državno reprezentanco do štirinajst let, ki je zmagala na turnirju Slovenia Ball v Slovenj Gradcu. Kariero je zatem nadaljeval v Košarkarskem klubu Helios Suns Domžale. Igralec mladinske ekipe Edin Husičić pa je zastopal Slovenijo na svetovnem mladinskem festivalu v košarki 3×3 na Madžarskem. V močni konkurenci so bili četrti, Husičić pa je igralsko kariero nadaljeval v Košarkarskem klubu Terme Olimia Podčetrtek.

Delo z mladimi tako dokazano ostaja prednostna naloga strokovnih delavcev v klubu. Zagorske ekipe trenirajo Timotej Tomažič, Mitja Pavlič, Andraž Vidic, Sebastjan Ponjević in Pavel Kotar. Predsednik kluba je Leopold Povše, Občina Zagorje ob Savi in družba Eti Elektroelement pa sta njihova zvesta in največja podpornika.

Pavel Kotar in Roman Rozina

Foto: arhiv Košarkarskega kluba Zagorje