Košarkarski klub Zagorje je letos septembra praznoval 70. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti vsak četrtek ob 17. uri objavljamo zgodbe iz brošure, ki sta jih zbrala in uredila Pavel Kotar in Roman Rozina. Danes objavljamo sedmi del. Šesti del si lahko preberete na tej povezavi.

Poskus oživitve organiziranega dela je bila ustanovitev Košarkarskega društva Zagorska dolina v avgustu 2009. Ustanovni člani društva so bili Leopold Povše, ki je bil izvoljen za predsednika, Marko Kranjc in Matjaž Manfredo. Za glavno nalogo so si zadali skrb za razvoj košarke v Zagorju. Nadaljevali so tam, kjer je omagal Košarkarski klub Zagorje, največ pozornosti so namenili delu z mladimi.

Trenerji Miha in Marko Bučalič ter Pavel Kotar so po šolah iskali mlade košarkarje in jih začeli trenirati. Njihovo vodilo je bilo, da otrok ne vzgajajo zgolj v dobre športnike, ampak tudi v pozitivne osebnosti. Ena izmed prvih potrditev dobrega strokovnega dela se je pokazala, ko je bil njihov igralec Martin Kosin leta 2012 uvrščen v reprezentanco Slovenije do štirinajst let, ki je igrala na Slovenia Ball v Slovenj Gradcu. Leto kasneje je bil v ožjem izboru za kadetsko reprezentanco Slovenije.

Klub se je začel povezovati z drugimi košarkarskimi društvi. Sklenil je dogovor s Košarkarskim klubom Zlatorog Laško, ki ga je takrat vodil Miro Firm, da jim bo nudil pomoč pri razvoju košarke v Zasavju. Na tej osnovi je v Zasavju kot trener košarkarske šole deloval Gregor Balek.

V letih 2012 in 2016 sta se pionirski ekipi KD Zagorska dolina udeležili letnega tabora v Pineti, Novigradu, ki ga je društvo pripravilo skupaj s Košarkarskim klubom Triglav Kranj.

Pionirska ekipa, ki jo je vodil Gregor Balek, se je 2013 v Beogradu udeležila turnirja za pokal Rajka Žižiča. Odigrala je še prijateljsko tekmo s pionirsko ekipo Košarkarskega kluba Partizan, fantje so si ogledali klubske prostore uspešne ekipe in se srečali s trenerjem slovenske reprezentance Božidarjem Maljkovićem.

Naslednje leto se je pionirska ekipa udeležila košarkarskega pokala Ilidža v Sarajevu, v letu 2015 pa so sodelovali kar na treh turnirjih, v Šabcu, Novem Sadu in Beogradu. Po šestih letih dobrega dela z mladimi so za sezono 2015/2016 lahko ponovno oblikovali člansko ekipo, ki so jo sestavljali samo domači igralci. Glavnini, ki so jo predstavljali igralci mladinskega pogona, se je pridružilo še nekaj izkušenih igralcev. Svoje člansko tekmovalno življenje so začeli v 4. slovenski košarkarski ligi. Ekipo je vodil trener Pavel Kotar, igrali pa so Gaj Krznarič, Primož Perko, Blaž Božjak, Jure Jere, Urban Vozel, Jaka Mlakar, Martin Kosin, Vito Štibernik, Edin Jasenčić, Matija Kosin, Tomaž Martinčič, Martin Grešak, Aljaž Jerin in David Bajda. Tekmovanje so končali na devetem mestu.

Naslednjič: Košarkarsko društvo Zagorska dolina leta 2016

Pavel Kotar in Roman Rozina

Foto: arhiv Košarkarskega kluba Zagorje