Košarkarski klub Zagorje je letos septembra praznoval 70. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti vsak četrtek ob 17. uri objavljamo zgodbe iz brošure, ki sta jih zbrala in uredila Pavel Kotar in Roman Rozina. Danes objavljamo šesti del. Peti del si lahko preberete na tej povezavi.

Jesen 1999 je ob prvoligaškem krstu prinesla tudi mednarodnega. Ker so se nekatere prvoligaške ekipe odpovedale tekmovanju v Pokalu Radivoja Koraća, je prišla vrsta na Zagorjane. Ti so sprejeli povabilo, žreb pa jim je določil kvalifikacijski dvoboj z makedonskim Nikol Fert Gostivar. Na gostovanju v Makedoniji so bili uspešni, vendar so povratni dvoboj doma izgubili z enako razliko. V podaljšku so bili srečnejši gostje, tako da se je prvo mednarodno tekmovanje hitro končalo.

V zagorskem klubu je pred sezono prišlo do večjih sprememb v igralskih vrstah. Odšla sta Rok Kandžič in Leon Kralj, dva izmed stebrov ekipe v preteklih dveh letih, med novinci pa so bili izkušeni igralci kot Jadranko Čovič, Boštjan Leban, Mario Primorac in Rajko Rituper. Z dobrimi igrami so kmalu dosegli cilj, ki je bil obstanek v ligi. Ekipa je bila večji del prvenstva uvrščena okrog petega mesta, proti koncu pa so nekoliko popustili in zdrsnili na sedmo mesto. Tako so za las zamudili priložnost, da bi tekmovali za naslov prvaka, čakala jih je skupina, kjer so se ekipe borile za obstanek. Končna bilanca je bila zelo lepa, ekipa Zagorja je bila s sedemnajstimi zmagami in petnajstimi porazi najbolj prijetno presenečenje prve lige.

Nagrada za dobro sezono in petdesetletni klubski jubilej je bila tekma med selekcijama slovenske in jugoslovanske lige, ki jo je Zagorje gostilo 22. maja 2000. Predstavo po vzoru ameriških All Star srečanj je nekoliko pokvarilo dejstvo, da sta bili izbrani vrsti precej zdesetkani, domačim navijačem pa jo je polepšalo dejstvo, da je selektor slovenske vrste Boris Zrinski vpoklical tudi igralca Zagorja Rajka Rituperja. V izenačeni tekmi so slavili gostje, gledalci pa so lahko uživali v igri Dejana Tomaševića, Sanija Bečiroviča, Matjaža Smodiša in drugih vrhunskih igralcev.

Cilj kluba za prvenstvo 2000/2001 je bil najmanj ponovitev rezultata iz pretekle sezone, a nihče ni skrival ambicij, da se uvrstijo med prvih šest ekip, ki se bodo v končnici pomerile za naslov najboljšega. Po podpisu pokroviteljske pogodbe je klub prevzel ime Zagorje Banka Zasavje. Zadanega tekmovalnega cilja niso dosegli, sezono pa so končali na desetem mestu.

Veliko uspešnejši so bili v pokalnem tekmovanju, kjer so v tisti sezoni prekrižali načrte enemu izmed velikih klubov. V četrtfinalu so namreč pripravili veliko presenečenje in s 93:83 izločili Pivovarno Laško. Finalni turnir je potekal 7. in 8. aprila 2001 v Zagorju, njegovi udeleženci so bili poleg domačinov še Union Olimpija, Krka Telekom in Geoplin Slovan. Zagorjani so v polfinalni tekmi izgubili s Krko Telekom z rezultatom 73:89, v boju za tretje mesto s Slovanom pa so klonili šele po podaljšku. Pokalni turnir je osvojila Union Olimpija.

Za uvod v sezono 2001/2002 je zagorski košarkarski klub pripravil mednarodni turnir. V športno dvorano so ob Domžalčanih povabili ekipi Turk Telekom in Lovćen. Zagorjani so se znova predstavili z zelo spremenjeno ekipo. Na uvodnih tekmah so se najbolj izkazali Uroš Ivanovič, ki je v Zagorje prišel iz Škofje Loke, Boštjan Leban in Rok Kandžič. Zagorjani so premagali Helios Domžale, proti Turkom pa so petnajst minut pred koncem tekme vodili za velikih sedemnajst točk, vendar tekmo vseeno izgubili.

Ligaško tekmovanje so začeli odlično in bili po prvem delu tretji, v nadaljevanju pa ni šlo več po njihovih željah. Končno osmo mesto je bilo manj od pričakovanj.

Košarkarski klub Zagorje Banka Zasavje je v tem obdobju postala stabilen član prve slovenske košarkarske lige, uvrščal se je v sredino lestvice. Tako je bilo do leta 2005, ko banka ni podaljšala pokroviteljske pogodbe in se je klub za eno sezono vrnil k imenu Košarkarski klub Zagorje. V sezono 2007/2008 je stopil z novim imenom in pokroviteljem, KD Finančna točka.

Finančne težave so se stopnjevale, a jih je upravi v sezoni 2008/2009 še uspelo obvladati. Pod vodstvom trenerja Dušana Hauptmana so Jaka Zagorc, Žiga Percl, Luka Dobovičnik, Gilbert Goodrich, Črt Lipovšek, Miloš Savković, Sanel Bajramlić, David Allen Paris, Miro Jurić, Joshua Johnson, Aleš Primc, Edin Jasenčić, Samo Majerle in Mirnes Vukalić sezono zaključili kot deseti, s čimer so obstali v ligi.

Leta 2009 se je neslavno končalo desetletno uspešno tekmovalno obdobje. Upravni odbor KK Zagorje, ki ga je vodil Matej Požun, je sklenil, da zaradi finančnih težav razpusti člansko ekipo in izstopi iz 1. A SKL.

Naslednjič: Ustanovitev Košarkarskega društva Zagorska dolina v avgustu 2009

Pavel Kotar in Roman Rozina

Foto: arhiv Košarkarskega kluba Zagorje